Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O zaštiti prirode na sastanku Upravnog odbora upravljača dunavskih parkova

U ime Zavoda za zaštitu prirode Srbije, pomoćnik direktora Mario Lukinović prisustvovao je sastanku Upravnog odbora upravljača Dunavskih parkova koji je održan od 30. 8 do 1. 9. 2013. u Tulči, Rumunija. Održavanje sednice Upravnog odbora praćeno je nizom drugih aktivnosti kako bi se učesnici bolje upoznali sa prirodnim vrednostima Delte Dunava, ali i međusobno razmenili ideje, iskustva, i uspostavili saradnju. Skup se u više svojih aktivnosti preplitao sa Rowmania Festom 2013, koji se istovremeno odigravao u Tulči.

Upravnom odboru je prisustvovalo više istaknutih zvanica, među kojima Guverner Oblasti Delte Dunava, gradonačelnik Inglštata, Nemačka i dr. Prisustvo Zavoda za zaštitu prirode Srbije je posebno najavljeno i imalo dobar prijem među učesnicima. Uspostavljeni su brojni kontakti i razmenjena iskustva u oblasti očuvanja prirode.

Na Upravnom odboru predstavljene su dosadašnje aktivnosti Dunavskih parkova i iznesen predlog o promeni strukture organizacije, kako bi se obezbedio kontinuitet rada i u budućnosti, s obzirom da je dosadašnji rad Dunavskih parkova bio obezbeđen kroz projekte. Zbog toga je predloženo da Dunavski parkovi prerastu u organizaciju koja bi svoje središte imala u nekom od gradova na obali Dunava. Izneseni su brojni različiti stavovi o prednostima i manama pojedinih gradova i očekuje se dalje razmatranje tog pitanja.

Poslednjeg dana ovog skupa, nacionalni parkovi su imali svoje predstavljanje na štandovima koji su bili postavljeni na gradskom šetalištu.

Boravak u Rumuniji bio je prilika da pomoćnik direktora Zavoda Mario Lukinović ima i niz susreta, između ostalog zajednički sastanak 2.9.2013. u Bukureštu sa direktorom zaštićenih područja Rumunije. Tom prilikom, dogovoren je dalji kontakt i uspostavljanje međusobne saradnje na zaštiti pograničnih područja, kao i moguća razmena iskustava i drugi oblici saradnje.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.