Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održane javne rasprave za nova zaštićena područja

Nakon što su se svi zainteresovani mogli upoznati sa predlozima akata o zaštiti i studijama zaštite koje je pripremio Zavod, u Kraljevu i Prijepolju 17. i 18. septembra organizovane su javne rasprave o budućim zaštićenim područjima.

Tako je 17.9.2013. u Gradskoj upravi Grada Kraljeva u organizaciji Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine održana Javna rasprava o Predlogu uredbe o proglašenju zaštićenog područja i Studije zaštite Specijalnog rezervata prirode „Goč - Gvozdac“. Predlog uredbe o proglašenju bio je na javnom uvidu u periodu od 26. avgusta do 14. septembra 2013. godine, a tekst Predloga uredbe bio je postavljen na zvaničnoj internet stranici Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne, na Šumarskom fakultetu UB u Beogradu, i u zgradi JP „Srbijašume“, Šumsko gazdinstvo „Stolovi“, u Kraljevu.

Na javnoj raspravi kojoj su prisustvovali predstavnici Šumarskog fakulteta iz Beograda, opštine Kraljevo (Odsek za zaštitu životne sredine, Inspekcija, Odeljenje za urbaniza), JP „Srbijašume“, Šumarske i Poljoprivredno-tehničke škole, Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljeva, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, nevladinih organizacija, kao i ljubitelji Goča i građani Kraljeva, predstavljena je Studija zaštite Specijalnog rezervata prirode „Goč - Gvozdac“, kao i tekst Predloga uredbe o proglašenju.

U toku javne rasprave o Predlogu uredbe o proglašenju izneti su predlozi i sugestije u izradi Studije zaštite, ali u celini, prisutni u javnoj raspravi su podržali zaštitu ovog područja, izražavajući spremnost da podrže i buduće konkretne akcije i programe zaštite. Neki od zainteresovanih strana dostavili su i primedbe u pisanoj formi, kao što je Prirodnjačko društvo „Balkan“ i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu,

Narednog dana, Opština Prijepolje bila je domaćin javne rasprave koju je organizovalo Ministrastvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine vezano za Predlog uredbe o proglašenju zaštićenih područja i studija zaštite Specijalnog rezervata prirode „Klisura reke Mileševke“ i Predela izuzetnih odlika „Kamena Gora“. Studije su bile na javnom uvidu od 26. avgusta do 14. septembra 2013, a tekstovi predloga uredbi o proglašenju bili su postavljeni na zvaničnoj internet stranici Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, u zgradi JP „Srbijašume“, Šumsko gazdinstvo „Prijepolje“ u Prijepolju. JP „Srbijašume“ i NVO „Prijatelji Brodareva“, Brodarevo,

Na osnovu održanih javnih rasprava, konstatovano je da će Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, zajedno sa Zavodom, pre utvrđivanja konačnog teksta uredbi o proglašenju, pažljivo razmotriti sve predloge, primedbe i sugestije iznete u toku sprovedene javne rasprave.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.