Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Sajam kućnih ljubimaca povodom Svetskog dana zaštite životinja

Želeći da obeleže Svetski dan zaštite životinja, učenici OŠ „Radojka Lakić“ organizovali su 04.oktobra Sajam kućnih ljubimaca, kako bi ukazali kako se treba ponašati i pravilno brinuti o njima. U goste ovim povodom pozvali su predstavnike Zavoda za zaštitu prirode da predstave kako se štite divlje životinje u našoj zemlji.

Po podacima svetskih organizacija od poznatih oko 1,8 miliona životinjskih vrsta dnevo izumre od 50-150 vrsta. Kod nas je ugroženo blizu 1 300 životinjskih vrsta među kojima je 80 sisara, oko 345 ptica, 20 gmizavaca, 21 vodozemac, 64 ribe i 763 beskičmenjaka. Za svetski dan zaštite životinja proglašen je 04. oktobra davne 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci i to zbog potrebe upozoravanja na veliki broj ugroženih divljih životinja i važnost čovekovog odnosa prema njima. Danas, ovaj datum predstavlja priliku da se ukaže na potrebu brige za sve životinje.

Ovim povodom, deca koja su predstavila svoje ljubimce pokazali su šta znači voleti životinje i pravilno brinuti o njima, ali i kako životinje uzvaraćaju ljubavlju: Sajam je predstavljao pravi diverzitet kućnih ljubimac, na kome je bilo kuca, maca, papagaja, hrčkova, morskih prasića, ribica ... Dok su predstavnici Zavoda da bi pokazali koliko je čovek bitan za opstanak pojedinih divljih vrsta, prikazali petominutni video prikaz o beloglavom supu. Na snimcima je prikazana vrsta koja je u Srbiji opstala i napredovala zahvaljujući hranilištima koje je čovek formirao i zaštitom njenog staništa kao prirodnog dobra. Na temu filma organizova je mini kviz, u okviru koga je pet učenika koji su prvi odgovorili na pitanja dobilo na poklon knjigu Eko bukvar Nacionalnog parka Đerdap.

Pored učenika o zaštiti i brizi o životinjama mogli su učiti i brojni prisutni roditelji.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.