Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Igrom do znanja u prirodu

Poseta grupe od 20 toro dece uzrasta od 3 do 10 godina Zavodu 19. oktobra, označila je početak saradnje u realizaciji obrazovnih i promotivnih programa o zaštiti prirode, kao okosinici uspostavljenog partperstva Ugovorom o sardnji Zavoda i Udruženja za edukaciju „Volim prirodu“.

U organizaciji udruženja „Volim prirodu“ naši najmlađi sugrađani posetili su Zavod kako bi saznali šta je najvrednije u našoj prirodi i kako se ona štiti.

Tokom boravka u Zavodu deca su otkrivala svet prirode na primeru zaštite ugorženih životinja. O akciji spašavanja poslednjeg para orla krstaša na Fruškoj gori saznali su pogledavši film „Orao krstaš“ (autor Bratislav Grubač, ornitolog Zavoda), zatim su obišli izložbenu postavku gde su slikovito videli kako se štiti priroda.

Na značaj, bogatstvo i raznolikost sveta insekata deci je ukazala entomolog Zavoda Iva Njunjić pokazavši im deo zbirke retkih insekata, a karakteristike pojedinih buba sami su istraživali gledajući ih kroz mikroskop. Svoja zapažanja i nova saznanja pokazali su i proverili u eko igraonici bojeći crteže retkih vrsta, igrajući karte memorije sa likovima životinja i ptica, šrafirajući listove drvenastih vrsta i drugim tematskim igrama.

Povodom obeležavanja Dečje nedelje, 14. oktobra, tokom posete stručnjaka Zavoda (Nataša Panić i Bojana Rakočević), svet prirode kroz tematske edukativne igre,otkrivala su i deca iz vrtića „Lastavica“ u Padinskoj skeli.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.