Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održana konferencija EURO-MAB 2013, u čijem radu je učestvovao i Zavod

Međunarodna konferencija „Euro - MAB 2013“ održana je u periodu od 14. do 22. oktobra 2013. godine u Brokvilu (Kanada), a u njenom radu uzeo je učešće i predstavnik Zavoda, pomoćnik direktora Goran Sekulić.

Redovna konferencija Euro-MAB-a koja predstavlja regionalnu mrežu UNESKO rezervata biosfere za Evropu i Severnu Ameriku, okupila je preko 200 učesnika iz više od 40 zemalja, pretežno iz Evrope i Severne Amerike. Mesto u kojem se održavao ovaj skup nalazi se u jednom od karakterističnih područja koja čine ovu mrežu, rezervatu biosfere Frontenac Arch (http://www.frontenacarchbiosphere.ca).

Rezervati biosfere su područja kopnenih i obalskih/morskih ekosistema koja su u okviru „Čovek i biosfera“ (Man and Biosphere Programme – MAB) programa UNESKO-a. Rezervati biosfere su od ključnog značaja za ostvarivanje održive ravnoteže između ponekad sukobljenih ciljeva očuvanja biološke raznovrsnosti, promovisanja ekonomskog razvoja i očuvanja kulturnih vrednosti.

Ove godine, konferencija je održana pod nazivom„Uključivanje zajednica“ (Engaging our Communities), što neposredno ukazuje na suštinu koncepcije rezervata biosfere i opšta kretanja u njihovom daljem razvoju.

Upravo su se i na ovoj konferenciji većina izlaganja bavila rezervatima biosfere kao idealnim poligonima za demonstraciju održivog razvoja. Vidljivo je naglašena potreba da se rezervati biosfere distanciraju od modela klasičnih zaštićenih područja koja su fokusirana na zaštitu prirodnih vrednosti, i da se u njima primenjuje princip integralnosti, odnosno da se njima upravlja na način koji će podjednako razmatrati prirodne vrednosti i njihovu zaštitu, razvoj društva i ekonomski razvoj.

Tokom konferencije održano je više radionica u cilju formulisanja preporuka koje će biti upućene Međunarodnom koordinacionom savetu UNESCO- MAB programa, koji će održati svoje sledeće zasedanje u maju 2014. godine. Teme o kojima se raspravljalo u cilju definisanja ovih preporuka su: ekološke usluge, prostorno planiranje i korišćenje zemljišta u rezervatima biosfere, uključivanje lokalnih zajednica u upravljanje rezervatima biosfere, razvoj javno-privatnog partnerstva, edukacija o održivosti, održivo rudarstvo u rezervatima biosfere, klimatske promene, prekogranični rezervati biosfere, marketing i komunikacije u rezervatima biosfere, dalji razvoj i funkcionisanje mreže rezervata biosfere.

U ime Zavoda, Goran Sekulić predstavio je rad na zaštiti prirode, stanje rezervata biosfere u Srbiji i planove za dalji razvoj ove mreže kod nas. Pored toga, na konferenciji je prepoznata potreba i preliminarno je dogovarano da se knjiga koja je izazvala dosta pažnje zbog sveobuhvatnosti i praktičnosti za upravljače rezervata biosfere i ostalih zaštićenih područja - Education for Sustainable Development in Biosphere Reserves and other Designated Areas: A Resource Book for Educators in South-Eastern Europe and the Mediterranean, prevede na srpski jezik.

Program UNESKO „Čovek i biosfera“ (MAB)

Harmonija čoveka i prirode osnova je programa „Čovek i biosfera“ koji u okviru UNESKO postoji od 1971. godine. MAB je međunarodni naučni program koji je usmeren na uspostavljanje naučne osnove za unapređenje odnosa ljudi i njihovog globalnog okruženja.

Program MAB predlaže plan interdisciplinarnih istraživanja i izgradnju kapaciteta koji se odnose na ekološke, društvene i ekonomske dimenzije gubitka biodiverziteta i zaustavljanje njegovog smanjenja. Za realizaciju ovih interdisciplinarnih aktivnosti, MAB se oslanja na Svetsku mrežu rezervata biosfere, i na tematske mreže i partnerstva u cilju razmene znanja, istraživanja i monitoringa, obrazovanja, treninga, i doprinosa odlučivanju.

Do sada je u svetu proglašen 621 rezervat biosfere u 117 zemalja sveta. U Srbiji je za rezervat biosfere do sada proglašena »Golija - Studenica«.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.