Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Četri boje zeleno - Zavod na GREEN FEST-u

Zavod za zaštitu prirode Srbije u okviru programa Međunarodnog festivala zelene kulture “GREEN FEST”, koji je održan u periodu od 13. do 15. novembra u Domu omladine Beograda, pod sloganom ČETRI BOJE ZELENO, organizovao je eko debatu za studente i srednjoškolce i eko obrazovnu igraonicu za predškolce.

Program festivala organizovan je kroz tri organizacione celine: GREEN SCREEN FEST (projekcija ekoloških filmova svremene svetske produkcije), GREEN SQUARE (informativno-izložbeni program posvećen organizacijama, kompanijama i umetnicima koji razvijaju „zelene“ programe, inicijative i proizvode) i GREEN FIELD (programi koji otvraju nove pristupe ekološkom obrazovanju).

U cilju edukacije mladih za aktivno učešće u odlučivanju o pitanjima iz oblasti zaštite prirode i predela Zavod je, u okviru programske celine GREEN FIELD, realizovao eko debatu „Profesionalni izazovi u zaštiti predela“ i eko obrazovne igrice o ugroženim biljnim i životinjskim vrstama u Srbiji.

U eko debati „Profesionalni izaovi u zaštiti predela“, 13. novembra, učestvovalo je 60 zainteresovanih studenata i učenika srednjih stručnih škola kako bi saznali koje su novine, pravci i izazovi u bavljenju zaštitom predela u oblasti usklađivanja sa evropskim standardima. U tom cilju prikazan je rad na primeni Evropske konvencije o predelu, koju je Srbija ratifikovala 2011. godine. O temi su sa učesnicima razgovarali: Biljana Filipović načelnik odseka za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Ministarstvu prirodnih resursa i prostornog planiranja, Biljana Jovanović Ilić savetnik u Ministarstvu prirodnih resursa i prostornog planiranja, Nataša Đokić pomoćnik Gradskog sekretara za zaštitu životne sredine grada Beograda za sektor planiranje i upravljanje projektima, Dejana Lukić, šef odseka za predeone vrednosti Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Nataša Panić rukovodilac grupe za obrazovno-izdavačku delatnost Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Uvod u rad po diskusionim grupama činile su tri prezentacije:“ Značaj Evropske konvencije o predelu“ Biljane Filipović, „Rezultati studije Tipologija predela Beograda“ Nataše Đokić i „Entitet kulturne baštine i Evropska konvencija o predelu“ Biljane J. Ilić. Nakon uvodnih izlaganja učesnici su podeljeni u tri diskusione grupe. Prva grupa bavila se pitanjima procesa implenentacije Konvencije uz stručnu pomoć Biljane Filipović, druga grupa na čelu sa Natašom Đokić i Dejanom Lukić poslovima karakterizacije i tipologizacije predela, dok je treća grupa uz vođenje Biljane J. Ilić razmatrala mogućnosti očuvanja kulturne i duhovne baštine kroz zaštitu predela. Predstavljajući rezultate rada po grupama učesnici su pokazali interesovanje za poimanje predela i značaja svog učešće u formiranju i zaštiti različitih predeonih celina iz okruženja, ali i potrebu za sticanjem osnovnih znanja i kompetencija vezanih za oblast zaštite predela. Program debate je kordinirala i vodila Nataša Panić.

Trećeg dana festivala, 15.novembra, Zavod je za najmlađe učesnike, predškolce, pripremio eko igraonicu kako bi na zabavan način učili o svetu životinja u našoj zemlji. U igraonici deca su pratila medveđu stazu, učila kako izgledaju i gde žive ugrožene životinje u Srbiji, odmeravala koliko su visoka u odnosu na neke životinje i učila kroz inerakciju, mini kvizove i bojenje. Kao nagradu za pokazano interesovanje i želju da budu čuvari prirode deca su od Zavoda dobila Bojanke sa crtežima ugroženih vrsta. Želeći da pruži podršku realizaciji ove radionice i radu Zavoda na edukaciji naših najmlađih građana Canon je deci poklonio komplet bojica.

U eko igraonici decu su učili stručni saradnici Zavoda mr Verica Stojanović, Bojana Rakočević i voloner Supernaturala Ivona Pjevac.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.