Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Akcija Zavoda „EKO biblioteka u školama“

Povodom obeležavanja 160 godina rada OŠ „Dr Nedeljko Košanin“ u mestu Devići na Goliji predstavnici Zavoda pružili su podršku daljim nastojanjima kolektiva škole da održe prosvetarsku tradiciju na prostorima planine koja pored statusa nacionalnog prirodnog dobra uživa i međunarodni okvir zaštite. Golija je početkom 2001. godine proglašena za Park prirode prve kategorije kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, da bi iste godine od strane UNESCO-a bila uvršćena u svetsku prirodnu baštinu kao prvi rezervat biosfere u Srbiji.

Program obeležavanja jubileja održan je 15. novembra, pod sloganom 160 godina đačkog žagora na Goliji uz podsećanje na osnivanje, izazove i promene u razvoju škole , prirodne lepote Golije, lik i delo naučnika Nedeljka Košanina čije ime sa ponosom nosi i bogat program recitala, dramskih prikaza, pesama i igra koje su izveli učenici.Kako bi se uspomena na tradiciju škole sačuvala objavljena je monografija o njenom dosadašnjem radu.

Ovim povodom predstavnici Zavoda mr Sava Simić i Nataša Panić uručili su poklone đacima koji pokazuju izuzetne rezultate iz biologije, kao i izdanja Zavoda za formiranje eko kutka u školskoj biblioteci. Za eko kutak školske biblioteke Zavod je školi poklonio komplet stručnih časopisa „Zaštita prirode“, monografije Zaštićena prirodna dobra Srbije i Značajna područja za ptica, DVD izdanja Orao kristaš i Stara planina i druge publikacije o prirodnoj baštini naše zemlje. U partnerstvu sa školom, ova akcija usmerena je na edukaciju mladih generacija da prepoznaju potencijale koje Golija kao park prirode i rezervat biosfere ima za pokretanje razvojnih inicijativa i time ublažavanja alarmantog talasa napuštanja ovih prostora. Kao i dalje istraživačke akcija za učenike u prirodi, koje škola realizuje uz koordinaciju nastavnika biologije Radeta Peruničića.

Uručivanjem izdanja Zavoda za školsku biblioteku OŠ „Dr Nedeljko Košanin“ Zavod je počeo sa realizacijom akcije „Eko biblioteka u školama“. Zavod je akciju pokrenuo imajući u vidu značaj obrazovanja o životnoj sredini i prirodi za kvalitet njene zaštite i potrebu škola za izdanjima i nastavnim sredstvima koja bi unapredila rad u ovoj oblasti. Akcija se sprovodi u cilju omogućavanja učenicima da lakše dođu do tematske literature i podataka kao jednim od osnovnih uslova za sticanjem znanja i veština aktivnog učešća u zaštiti životne sredine.

Akcijom je obuhvaćeno oko 100 škola u Srbiji, gimnazija i srednjih stručnih škola koje su usmerene na obrazovanje učenika u oblasti ekologije i zaštite životne sredine

Nadamo se da ćemo ovim putem doprineti unapređenju fonda knjiga školskih biblioteka iz oblasti ekologije i formiranju partnerskog pristupa u školama u obrazovanju ekološki odgovornih građana.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.