Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Akcija Zavoda „EKO biblioteka u školama“

Povodom obeležavanja 160 godina rada OŠ „Dr Nedeljko Košanin“ u mestu Devići na Goliji predstavnici Zavoda pružili su podršku daljim nastojanjima kolektiva škole da održe prosvetarsku tradiciju na prostorima planine koja pored statusa nacionalnog prirodnog dobra uživa i međunarodni okvir zaštite. Golija je početkom 2001. godine proglašena za Park prirode prve kategorije kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, da bi iste godine od strane UNESCO-a bila uvršćena u svetsku prirodnu baštinu kao prvi rezervat biosfere u Srbiji.

Program obeležavanja jubileja održan je 15. novembra, pod sloganom 160 godina đačkog žagora na Goliji uz podsećanje na osnivanje, izazove i promene u razvoju škole , prirodne lepote Golije, lik i delo naučnika Nedeljka Košanina čije ime sa ponosom nosi i bogat program recitala, dramskih prikaza, pesama i igra koje su izveli učenici.Kako bi se uspomena na tradiciju škole sačuvala objavljena je monografija o njenom dosadašnjem radu.

Ovim povodom predstavnici Zavoda mr Sava Simić i Nataša Panić uručili su poklone đacima koji pokazuju izuzetne rezultate iz biologije, kao i izdanja Zavoda za formiranje eko kutka u školskoj biblioteci. Za eko kutak školske biblioteke Zavod je školi poklonio komplet stručnih časopisa „Zaštita prirode“, monografije Zaštićena prirodna dobra Srbije i Značajna područja za ptica, DVD izdanja Orao kristaš i Stara planina i druge publikacije o prirodnoj baštini naše zemlje. U partnerstvu sa školom, ova akcija usmerena je na edukaciju mladih generacija da prepoznaju potencijale koje Golija kao park prirode i rezervat biosfere ima za pokretanje razvojnih inicijativa i time ublažavanja alarmantog talasa napuštanja ovih prostora. Kao i dalje istraživačke akcija za učenike u prirodi, koje škola realizuje uz koordinaciju nastavnika biologije Radeta Peruničića.

Uručivanjem izdanja Zavoda za školsku biblioteku OŠ „Dr Nedeljko Košanin“ Zavod je počeo sa realizacijom akcije „Eko biblioteka u školama“. Zavod je akciju pokrenuo imajući u vidu značaj obrazovanja o životnoj sredini i prirodi za kvalitet njene zaštite i potrebu škola za izdanjima i nastavnim sredstvima koja bi unapredila rad u ovoj oblasti. Akcija se sprovodi u cilju omogućavanja učenicima da lakše dođu do tematske literature i podataka kao jednim od osnovnih uslova za sticanjem znanja i veština aktivnog učešća u zaštiti životne sredine.

Akcijom je obuhvaćeno oko 100 škola u Srbiji, gimnazija i srednjih stručnih škola koje su usmerene na obrazovanje učenika u oblasti ekologije i zaštite životne sredine

Nadamo se da ćemo ovim putem doprineti unapređenju fonda knjiga školskih biblioteka iz oblasti ekologije i formiranju partnerskog pristupa u školama u obrazovanju ekološki odgovornih građana.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.