Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održana prva godišnja skupština Radan klastera

Prva godišnja skupština Radan klastera održana je 20. novembra 2013. godine u Prolom banji, u čijem radu je učestvovao i predstavnik Zavoda, dr Dušan Mijović. Radan klaster je formiran na inicijativu upravljača Spomenika prirode „Đavolja Varoš“ – preduzeća „Planinka“, s ciljem objedinjavanja i usklađivanja turističke ponude i razvijanja delatnosti koje doprinose turizmu pet opština koje dele područje Radan planine (Medveđa, Lebane, Bojnik, Kuršumlija, Prokuplje).

Radan klaster je formiran po modelu udruživanja privrede i nauke, odnosno pored članica koje se bave privrednim delatnostima uključeni su i Univerzitet Singidunum iz Beograda, Visoka tehnička škola iz Beograda i Belgorodski tehnološki univerzitet Šuhova iz Rusije. Tokom prve godine klaster je okupio 22 člana, otvorene su dve kancelarije, u Kuršumliji i u Lebanu - Caričin grad, učestvovali su na Sajmu turizma u Beogradu, sproveli su dve akcije sa ciljem zaštite životne sredine i priprema se informativna brošura o klasteru.

Dr Dušan Mijović je na Skupštini održao predavanje o pripremi nove Studije zaštite područja Đavolje Varoši koja bi obuhvatila oko 2.000 ha, objektima geodiverziteta i geonasleđa na prostoru klastera i informacijama o mogućnostima njihovog uređenja.

Upravni odbor je, kao osnovu razvoja klastera Radan, naveo geodiverzitet i objekte geonasleđa koji bi trebali u nekoj budućnosti da budu obuhvaćeni područjem Geoparka. Na sednici je iznet i niz ideja o različitim manifestacijama i turističkim sadržajima koji mogu da obogate ponudu i privuku posetioce u Đavolju Varoš.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.