Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Peticija za zaštitu grlica i prepelica

Peticija za zaštitu grlica i prepelica jedna je od aktivnosti nevladinih organizacija za trajni lovostaj ovih vrsta, kao i zajednička inicijativa utvrđena na dvodnevnoj konferenciji održanoj 14. i 15. novembra 2013. na Paliću. Konferencija je realizovana u okviru projekta „Zvuk ptica“, zajedničkim angažovanjem subotičkih udruženja za zaštitu ptica „Artrust“, „Riparia“ i „AŠC“,

Konferencija je imala za cilj, kako ističe organizator, „usvajanje zajedničke inicijative nevladinih organizacija da se izmeni Pravilnik o proglašenju lovostaja zaštićenih vrsta divljači, odnosno da se uredi da se lovostaj za grlice i prepelice sprovodi tokom cele godine. Inicijativa ima za cilj i da poboljša primenu zakonskih propisa, kao i dijalog između NVO i nadležnih institucija“.

Ovim povodom okupilo se više nevladinih organizacija za zaštitu ptica i iz oblasti zaštite prirode, a drugog dana konferencije u radu zajedničkog skupa koji je ovom prilikom organizovan, učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, organa uprave Grada Subotice, Pokrajinskog skeretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Lovačkog saveza Vojvodine, i stručnih ustanova, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Drugog dana Konferencije organizatori su izneli zaključke nevladinih organizacija i potpisanu „Zajedničku inicijativu NVO Srbije za zaštitu grlica i prepelica“, zahtevajući agilnije i delotvornije delovanje države na rešavanju problema opadanja brojnosti glica i prepelica u Srbiji i uspostavanje pravnih osnova za njihovu zaštitu trajnim lovostajem.

Zavod za zaštitu prirode Srbije učestvovao je u radu Konferencije, i ovom prilikom podržao inicijativu nevladinih organizacija za izmenu Pravilnika o proglašenjeu lovostaja zaštićenih vrsta divljači. Goran Sekulić, pomoćnik direktora Zavoda, istakao je na skupu da je Zavod već više godina uključen u ovakvu inicijativu, kao i da je svojevremeno davao predloge za unapređenje zakonske zaštite ove dve vrste. Uprkos skromnosti dosadašnjih podataka o njihovoj brojnosti, činjenica da je registrovan pad brojnosti populacije grlice i prepelice je dovoljna osnova da se ovakva inicijativa prihvati, naročito imajući u vidu jedno od načela Zakona o zaštiti prirode, načela predostrožnosti koje nalaže preduzimanje mera ukoliko postoji opravdana sumnja u ugroženost neke divlje vrste. Kako je Sekulić istakao, Zavod se zalaže za obustavljanje lova kako bi se utvrdilo stanje populacije grlice i prepelice, uspostavljanje adekvatnog monitoringa prirodnih populacija, kako bi se dalje napravila prava procena za upravljanje njihovim populacijama.

Konferencija održana u okviru projekta „Zvuk ptica“ ukazala je još jednom na značaj uspostavljanja dijaloga i saradnje svih subjekata zainteresovanih, ili odgovornih za zaštitu prirode i očuvanje biodiverziteta Srbije. Istovremeno, ukazala je i na neophodnost da se brže reaguje na negativne promene u prirodi, i preduzimaju efikasne mere za zaštitu divljih vrsta.

Peticiju za propisivanje režima trajnog lovostaja za prepelicu (Coturnix coturnix) i grlicu (Streptopelia turtur) ili prilagođavanje sezone lovastaja stanju brojnosti populacija i reproduktivnom ciklusu ovih vrsta možete potpisati na http://zvukptica.rs/aktivizam/peticija, a o inicijativi nevladinih organizacija za zaštitu prepelica i grlica više se informišite na http://www.zvukptica.rs/otvoreno-pismo-javnosti-srbije

Konferencija je realizovana zahvaljujući SENSE programu koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu – REC, a uz podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (SIDA).

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.