Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Novi centralizovani portal za informacije o globalno zaštićenim vrstama

Novi centralizovani portal za informacije o globalno zaštićenim vrstama

SPECIES+ (www.speciesplus.net) je novi portal koji omogućava pregledne informacije o globalno zaštićenim vrstama. Tu se pomoću preglednika mogu pronaći vrste koje su obuhvaćene Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore, tzv. CITES konvencijom (‘’Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora’’ - CITES) i Konvencijom o očuvanju migratornih vrsta divljih životinja‘’ („Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals’’ - CMS), tzv. Bonskom konvencijom, kao i one obuhvaćene Pravilnikom o trgovini divljim vrstama Evropske unije (EU Wildlife Trade Regulations). Time je omogućena dostupnost ključnim informacijama o globalno ugroženim vrstama.

Species+ je razvio Svetski monitoring centar za očuvanje prirode Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP - WCMP na http://www.unep-wcmc.org/) i Sekretarijat CITES-a. U pitanju je novi alat za primenu CITES i tzv. Bonske konvencije. Naročito je funkcionalan jer zamenjuje tri baze podataka: UNEP-WCMC bazu podataka o vrstama, bazu podataka o vrstama na CITES listi, i bazu podataka o divljim vrstama pod kontrolom trgovine i prometa u EU. Korisnici ovih internet prezentacija automatski se usmeravaju na Species+ za najažurnije informacije o ugroženim i zaštićenim vrstama.

Zahvaljujući Species+ portalu, nadležni organi u zemljama mogu veoma brzo i efikasno da provere status neke vrste koja je pronađena na granicama njihove zemlje ili u trgovinskom prometu. Na taj način jednostavno se dolazi do informacija koje su potrebne za izdavanje dozvola vezano za trgovinu ovim vrstama. Cilj ovakvog portala je da doprinese naporima da se obezbedi da trgovina vrstama koje su na CITES listi bude legalna, da se može u celini pratiti, i održiva, navodi se na ovom portalu.

Portalu Species+ možete pristupiti na www.speciesplus.net.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.