Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održana nedelja prirodnjačkog filma Zavoda u opštini Zemun

Povodom 5. novembra, Dana opštine Zemun, dani od 19. do 22. novembra posvećeni su filmovima o prirodi u produkciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije u skupštinskoj sali ove opštine.

Već tradicionalno, opština Zemun svoju godišnjicu i dan kada je srpska vojska 1918. godine ušla u Zemun nakon dva veka vladavine Austro-Ugarske monarhije obeležava promovišući zaštitu prirode i očuvanje biodiverziteta Srbije.

Odeljenje za društvene delatnosti i privredu Opštine u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode organizovalo je prikazivanje ekoloških filmova Zavoda „Čovek i ptica“ i „Orao krstaš“ za učenike 14 zemunskih osnovnih škola.

Kako je u svojoj pozdravnoj reči istakao Zoran Mutavdžić iz Opštine Zemun, biodiverzitet, odnosno raznolikost živog sveta na Zemlji, mora da se očuva, jer svaki živi organizam je podjednako važan i bitan. Samo u zdravoj i očuvanoj životnoj sredini svi mi možemo da obezbedimo kvalitetan i sadržajan život za sebe i svoju porodicu. Draga deco, ovu planetu nismo nasledili od svojih predaka već smo je pozajmili od svojih potomaka, istakao je.

Pored prikazivanja filmova, na projekcijama filmova deci su o zaštiti prirode govorili predstavnici Zavoda, mr Rastko Ajtić, Maja Radosavljević, kao i režiser filmova Siniša Aleksić, koji je male školarce uveo u svet kinematografije i posmatranja i praćenja prirode kroz objektiv kamere.

Svim školama koje su učestovale u nedelji filma Zavod je uručio komplete svojih izdanja sa edukativnim posterima i kompletima prirodnjačkih filmova.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.