Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

U Budvi zaključen sporazum o očuvanju područja Dinarskog luka, saopštavaju WWF i IUCN

Na svečanosti koja je održana 2. decembra 2013. u Budvi u Crnoj Gori, zemlje učesnice usvojile su dokument „Velika pobeda za Dinarski luk“ - „Big Win for Dinaric Arc“, kojim su prirodna bogatstva postavljena među ekonomske priroritete u regiji.

U pitanju je dokument „na kojem su udruženim snagama mesecima radili WWF, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i IUCN Međunarodna unija za zaštitu prirode, Republika Albanija, Republika Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska, Kosovo*, BJR Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija prihvatile su danas u Budvi obavežu daljeg zajedničkog rada na unapređenju zaštićenih područja, kaže se u saopštenju.

„Današnji događaj, koji je uz ministre i predstavnike nadležnih ministarstava iz regije u Budvi okupio i predstavnike Evropske komisije predvođene komesarom za životnu sredinu, gospodinom Janezom Potočnikom, službena je potvrda da zemlje Dinarskog luka rade na osnaživanju saradnje na području zaštite prirode i održivog razvoja. Osnivanje trilateralnih prekograničnih područja između Albanije, Crne Gore, Kosova* i Makedonije, kao i prva morska zaštićena područja u Crnoj Gori, tek su neke od odluka navedenih na današnjoj svečanosti nazvanoj "Big Win for Dinaric Arc" (velika pobeda za Dinarski luk).

"Regiju Dinarskog luka krasi bogatstvo prirodnog kapitala i WWF ju je identifikovao kao mesto od globalne važnosti za biološku raznolikost", rekao je generalni direktor WWF -a Džim Lipe na svečanosti u Budvi. " WWF čestita svim uključenim vladama na njihovom odabiru dugoročnih ciljeva povezanih s održivim razvojem umesto opredeljivanja za kratkoročne ekonomske koristi."

U narednih pet godina ministarstva su se obavezala zajedno raditi na jačanju procesa planiranja u zaštiti prirode, kao i procijeniti ekonomsku vrednost svog prirodnog bogatstva, uključivanjem ciljeva zaštite prirode u planove za ekonomski razvoj za ribarstvo, šumarstvo, poljoprivredu, energiju, prostorno planiranje i međusektorsku suradnju. Jedan od ciljeva je i pronaći model za održivo finansiranje zaštićenih područja u regiji. To uključuje i planove za izgradnju održivog turizma u tim područjima kroz narednih pet godina.

“Priroda ne poznaje nacionalne granice – cilj IUCN-a je da isti princip prate planovi zaštite prirode i razvoj politika u regiji”, istaknuo je Boris Erg, direktor IUCN Programske kancelarije za jugoistočnu Europu. “U tom smislu, ovaj događaj je značajan korak ka jačanju institucionalne suradnje i stvaranju regionalne platforme koja će pomoći usaglašavanju standarda u zaštiti prirode. Jačanje regionalne saradnje nadležnih institucija temelj je dugoročne zaštite živog sveta i održivog korišćenja prirodnih resursa”.

Dinarski luk najbogatije je područje vodom na Sredozemlju te "krije" najveću evropsku prašumu i zdrave populacije velikih zveri poput medveda, risa ili vuka. Regija se ponosi drugim najdubljim kanjonom na svetu a dom je i za više od 5,000 jedinstvenih vrsta.

" WWF je ponosan zbog podrške zemljama regije Dinarskog luka u razvoju mreže gotovo 80 zaštićenih područja, poznatije pod nazivom Parkovi Dinarskog luka", rekao je direktor WWF Mediteran Paolo Lombardi. "Ta prekogranična saradnja prva je ovoga tipa u regiji i trebalo bi da omogući razvoj održivog turizma u Dinarskom luku".

"Big Win for Dinaric Arc" nastavak je dogovora postignutog 2008. godine između 6 zemalja. Od tada je ispunjeno više od 80% dogovora unutar svake zemlje. Na ovogodišnjoj svečanosti, organizovanoj unutar 2. Međunarodne konferencije Parkovi Dinarskog luka, Srbiju je predstavljala posebna savetnica ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Jovana Jarić“, navodi se u saopštenju WWF i IUCN.

Saopšenje možete pogledati i na http://wwf.panda.org/sr/?212893/Big-Win2

*Imenovanje je bez predrasuda na poziciju ili status te u skladu s UNSCR1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.