Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Na manifestaciji šuma znanja

Kao deo aktivnosti u oblasti promocije i edukacije o značaju zaštite prirode ,Zavod je u okviru manifetacije „Šuma znanja“ koja se održava u Beogradu od 02 do 25. decembra u prostorijama Robne kuće Beograd u Knez Mihajlovoj ulici,organizovao dve radionice za učenike osnovnih škola. „Šuma znanja“ održava se u organizaciji Centra za promociju nauke uz podršku Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i JP „Srbijašume.“

Uvažavajući cilj manifestacije „Šuma znanja“ da se skrene pažnja na značaj šuma i afirmiše odgovorno ponašanje prema šumskim resursima, u ambijentu izložbene postavke koja multimedijalno dočarava izgled šume i prikazuje njene stanovnike, Zavod je u prostoru namenjenom za izvođenje radionica održao dva susreta sa učenicima beogradskih osnovnih škola. Na prvom susretu su prvaci, 10. decembra, kroz igru i razgovor učili o zaštiti retkih i ugroženih životinja koje žive u šumama Srbije. O svetu retkih vrsta kao što su medved, šarka, beloglavi sup, pančićev skakavac, palninski tetreb i dabar sa decom su razgovarali stručni saradnici Zavoda Nataša Panić, Bojana Rakočević i volonteri sa Biološkog fakulteta u Beogradu Nataša Pavlović, Tamara Dogović i AleksandraJelušić.

U radau druge radionice,12 decembra, učestvovali su učenici petog i šestog razreda OŠ „Mihailo Petrović Alas“, tako što su o zaštićenim prirodnim dobrima i vrstama saznavali takmičeći se u kvizu o prirodi, kroz igre spretnosti i logičkog zaključivanja.

Zadaci koje su u kviza savladavali bili su sklapanje slagalice sa slikama pejsaža nacionalnih parkova, igra memorije sa karticama na kojima se nalaze predstavnici sisara, drveća i ptica koji žive u Nacionalnom parku Đerdap, brzina prepoznavanja i pronalaženja vrsta riba i drveća čije su slike dobili na posterima na kojima su prikazani sve vrste riba i drveća u našoj zemlji, rešavanje ukrštenice na temu Nacionalni park „Šar planina“ i lavirinata gde su tražili put koji spajavrste sa njihovim staništima.

U kvizu su učestvovale četri ekipe sa po pet članova koji su pokazali izuetnu želju i spretnost u iznalaženju tačnih odgovora. Stoga je Zavod sve ekipe, nezavisno do krajnjeg plasmana u kvizu, nagradio izdanjima: DVD film Ptica i čovek, publikaciojom Nacionalni parkovi Srbije i posterom Drveće Srbije, kaopodsticajem za daljim otkrivanjem lepota i vrednosti priode.

Kviz o prirodi realizovali su stručni saradnici Zavoda Danko Jović, Dragana Nedeljković i Nataša Panić ivolonter iz NVO „Supernatural“ Ivona Pjevac.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.