Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Stvaranje regionalne platforme za planiranje zaštite

Na sastanku koji je održan 21. januara 2014. u sedištu Zavoda za zaštitu prirode Srbije, prisutni predstavnici organizacija za zaštitu prirode iz jugoistočne Evrope složili su se oko prvih koraka ka zajedničkom planiranju zaštite. Ovaj susret inicirao je međunacionalnu razmenu informacija o temama od zajedničkog značaja, kao što su potrebe i iskustva institucionalnih obuka i specifičnosti nacionalnih sistema zaštite prirode u regionu.

U svom pozdravu učesnicima, Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda, izjavio je da državne granice ne bi trebalo da ograničavaju rad na očuvanju prirode. „Regionalni pristup podstaknut danas pomoći će nam da se ujedinimo u celom regionu i pružiće podršku onima od nas koji su na putu pridruživanja EU“, dodao je direktor Zavoda.

„Dug proces konsultacija rezultirao je ovim projektom, kojim su uobličeni zajednički ciljevi, kao i očekivani rezultati projekta", rekao je Boris Erg, direktor IUCN Programske kancelarije za jugoistočnu Evropu. „Mi ćemo brzo iz planiranja krenuti u akciju, koja podrazumeva kombinovanje postojećih dokumenata i ocena o stanju zaštite prirode u svakoj zemlji, a koje ćemo iskoristiti za planiranje aktivnosti na terenu", zaključio je Erg.

Projekat inicira proces koji će ojačati primenu standarda očuvanja na regionalnom nivou. Jedan od prvih dogovorenih koraka je procena stanja sistema za očuvanje prirode u svakoj zemlji i prilagođavanje programa stvaranja kapaciteta na osnovu utvrđenih nedostataka. „Važna pobeda Dinarskog luka“ ( The Big Win for Dinaric Arc) predstavljena je tokom sastanka kao regionalni proces od značaja za planiranje zaštite prirode.

Za više informacija posetite internet stranicu projekta.

Kontakt osoba za IUCN: Sanja Pokrajac, rukovodilac Upravljanja ekosistemima u Programskoj kancelariji IUCN.

http://www.iucn.org/about/union/secretariat/offices/europe/about/places/belgrade/news/?14122/Nature-in-the-centre-of-regional-dialogue

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.