Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Učešće javnosti u zaštiti prirode

U cilju unapređenja procesa uključivanja javnosti u zaštitu prirode održana je 11 februara u Beogradu konferencija „Učešće javnosti u zaštiti prirode“ u organizaciji Mladih istraživača Srbije, Eko centra i CINA. Radionica je organizovana u okviru projekta „Zainteresovani za održivost zaštićenih područaja“ kao deo programa SENSA koji implementira Regionalni centar za životnu sredinu uz podršku Švedske agencije za međunarodnu pomoć (SIDA).

Prepoznajući značaj ciljeva, kao što su upoznavanja sa stanjem i izazovima u uključivanju javnosti u zaštitu prirode i pokretanje dijaloga na ovu temu, u radu Konferencije učestvovalo je oko 100 predstavnika relevantnih institucija, stručnih ustanova, upravljača zaštićenim prirodnim dobrima, civilnog sektora i lokalnih zajdenica.

U uvodnim obraćanjima učesnicima izlaganja su imali: Milica Vojić Marković, predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije, dr Srđan Belij državni sekretar u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Jovana Jarić, posebni savetnik ministra Minstarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, dr Slobodan Puzović, sekretr Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Ivana Ćirković direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Nakon uvodnih obraćanja, pripremu za rad po diskusionim grupama činele su prezentacije: „Šta donose međunarodni propisi za učešće javnosti“, Tina Janjatovć, Sabina Ivanović i Snežana Prokić iz Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, „Učešće javnosti kao preduslov efikasnog sistema zaštite prirode“ mr Boris Erg direktor Kancelarije IUCN za jugoistočnu Evropu, „Volonteri za zaštitu prirode“, Bojan Beornja iz Mladih istraživača Srbije. O trenutnom stanju i izazovima u učešću javnosti u zaštiti prirode govorili su: Branko Bjelić, direktor Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, dr Gabor Mesaroš iz NVO „Protego“ i Ivan Morarević sekretar Mesne zajednice Donji Milanovac.

Učesnici su svoje viđenje stanja, izazova i perspekiva u daljem razvoju procesa uključivanja javnosti iznelu u oviru rada u tri diskusione grupe. Uvodničar u rad prve gupe „Modeli saradnje zainteresovanih strana u zaštiti prirode“ bila je dr Biljna Panjković, direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Za rad druge grupe na temu „Preporuke za unapređenje legislative na lokalnom nivou“ uvodničar je bio Goran Sekulić pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Dok je rad treće tematske grupe „Rodna ravnopravnost i zaštita prirode“ vodila Bojana Subašić iz NVO „Eko centar“.

Konferencijom su predsedavali i moderirali rad učesnika Tanja Petrović, predsednica Mladih istraživača Srbije i Duška Dimović, direktorka WWF Serbia.

Zaključci i preporuke Konferencije objavljeni su na sajtu Mladih istraživača Srbije

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.