Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Drugi konsultativni sastanak NVO za zaštitu ptica

Kao nastavak inicijative za obustavu lova na grlicu i prepelicu, i drugih aktivnosti u okviru projekta „Zvuk ptica“, 6. februara u Zavodu je održan drugi konsultativni sastanak nevladinih organizacija, u čijem radu su učestvovali i predstavnici Zavoda i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Sastanak je bio posvećen ostvarenju ciljeva pokrenute inicijative za zaštitu grlica i prepelica u Srbiji, ali i boljem organizovanju i učešću civilnog sektora u kreiranju zakonskih rešenja vezano za zaštitu ornitofaune i unapređenje biodiverziteta u Srbiji .

Kao rezultat prvog sastanka posvećenog ovom pitanju, proizašla je tzv. „Palićka inicijativa“ koju je do sada potpisalo 50 nevladinih organizacija, kojom se traži obustava lova na grlice i prepelice i uspostavljanje monitoringa ovih vrsta.

Pozdravljajući skup na drugom konsultativnom sastanku, Mario Lukinović, pomoćnik direktora Zavoda istakao je da Zavod za zaštitu prirode Srbije podržava inicijativu za zaštitu prepelice i grlice koje trenutno imaju status zaštićenih vrsta, odnosno status lovne divljači zaštićene lovostajem. „Svesni smo da su problemi brojni, i da su potrebni znatni zajednički napori da bi se oni rešavali. Ali ono što mi naročito smatramo značajnim, to je da se aktivno radi na jačanju sektorske i međusektorske saradnje, da se unapređuje zajednički dijalog između vladinog i nevladinog sektora, odnosno civilnog sektora i javnih stručnih ustanova. U tom smislu, i ovaj današnji sastanak je još jedan korak ka ostvarenju ciljeva pokrenute inicijative za zaštitu grlica i prepelica u Srbiji, ali i doprinos unapređenju daljeg razvoja neophodnog dijaloga svih odgovornih i zainteresovanih subjekata u ovoj oblasti, gde će Zavod i dalje davati svoj stručni doprinos“, istakao je Lukinović.

Na sastanku su predstavljena međunarodna iskustva u zaštiti prepelica i grlica, rezultati projekta „Zvuk ptica“ i razmatrano pitanje monitoringa i druge aktivnosti na realizaciji inicijative, a u radu sastanka aktivno je kao jedan od izlagača učestvovao Goran Sekulić, pomoćnik direktora Zavoda.

Na osnovu rasprave koja je vođena na sastanku dogovoreno je formiranje Koalicije nevladinih organizacija koje će kroz svoje radno telo raditi na stalnoj kampanji za zaštitu ptica, i izdato je saopštenje u kojem se naglašava: „Sve nas je više, bolje smo organizovani i imamo podršku stručnih institucija Srbije. Nećemo odustati od zaštite najznačajnijih prirodnih resursa naše države. Ovo je bitka za očuvanje biodiverziteta Srbije. Poruka nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede: Filozofija lova i briga o prirodnim dobrima Srbije mora da se menja!”.

O ovom događaju možete se informisati i na: www.zvukptica.rs/jacanje-fronta-za-zastitu-ptica

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.