Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

U Ćupriji spremno za povratak roda

Stanovnici Moravske ulice u Ćupriji suočili su se sa pomalo neobičnim, ali ozbiljnim problemom – gnezdo kojeg su rode podigle na električnom stubu i tehnički problemi koji su u vezi s tim nastali, pretili su da ugroze snabdevanje električnom energijom, ali i bezbednost stanovnika ovog dela grada.

Nakon što su im se zabrinuti građani obratili za pomoć, Odeljenje za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opštine Ćuprija i Zavod preduzeli su mere za rešavanje ovog problema kada su se za to stekli uslovi, a uz saglasnost Ministarstva energetike, razvoja i životne sredine. Radi bezbednosti stanovnika, dogovorena je akcija premeštanja gnezda rode na način koji neće imati štetne efekte na ovaj par, jer će biti obezbeđeno alternativno mesto za smeštaj gnezda i na taj način omogućiti njihovo dalje gnežđenje. Bela roda Ciconia ciconia je strogo zaštićena vrsta prema Pravilniku o proglašenju strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, („Službeni glasnik RS“, br. 05/2010).

Za premeštanje gnezda rode odabrana je pogodna lokacija, u blizini prethodne, i radnici Direkcije za izgradnju i uređenje grada Ćuprije i JKP „Usluga“ iz Ćuprije uz neposrednu koordinaciju i stručni nadzor ornitologa Zavoda, 7. februara 2014. godine postavili su drveni stub visok 9 metara i montirali metalnu platformu gde je postavljeno skinuto gnezdo. Prilikom skidanja i ponovnog postavljanja gnezda sačuvano je oko 75-80 % materijala, a dodate i nove grane kako bi se dobila jača konstrukcija gnezda koja bi odolela jačim vetrovima.

Lokacija je odabrana tako, da bele rode po povratku iz toplijih krajeva lako otkriju novo mesto za svoje gnezdo i nastave da gnezde na novoj lokaciji. U Ćupriji, rode imaju gde da se vrate, a građani mogu da odahnu.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.