Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Premijerno prikazan naučno-dokumentarni film „Istraživanje divljeg sveta Mongolije“

Juče je u bioskopskoj sali Muzeja Jugoslovenske kinoteke premijerno prikazan naučno-dokumentarni film „Istraživanje divljeg sveta Mongolije“ autora Bratislava Grubača. Film je sniman prilikom učešća ornitologa Bratislava Grubača u međunarodnom projektu „Istraživanje ekologije sivog sokola u centralnoj Mongoliji“.

Autor filma je maja i juna 2007. godine učestvovao u terenskom istraživanju kao član međunarodnog tima na realizaciji ovog projekta. Projekat istraživanja i zaštite stepskog sokola i ptica grabljivica u centralnoj Mongoliji započeli su 2006. godine Društvo „Međunarodni konsultanti za živi svet“ iz Velike Britanije, Centar za istraživanje i zaštitu divljeg sveta Mongolije i Agencija za životnu sredinu iz Abu Dabija. Zaštita je usmerena na izgradnju veštačkih gnezda za stepskog sokola i ptice grabljivice kao način povećanja njihove produktivnosti, koja bi uticala na regulisanje broja glodara i time bi se smanjila primena otrova. Godine 2007, ovaj projekat je intenziviran. Formiran je međunarodni tim “Stepski soko“ na čelu sa dr Endru Diksonom, kojem se pridružio i ornitolog Bratislav Grubač, inače stručni saradnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Tokom svog rada i putovanja po oblastima centralne Mongolije, Grubač je amaterskom kamerom snimio brojne prizore i aktivnosti istraživačkog tima. Vremenom, nastao je film koji prikazuje autentične scene terenskog istraživanja stepskog sokola i drugih ptica grabljivica, ali i probleme zaštite divljih vrsta.

Film prikazuje život i hronologiju istraživanja stepskog sokola, planinskog mišara, stepskog i surog orla. Posebno se prikazani detalji života i istraživanja stepskog sokola (ciklus gnežđenja od polaganja jaja do poletanja mladunaca, metodoligija istraživanja - uzimanja uzoraka za genentsku analizu, markiranje ptica mikročipovima, krilnim markerima i radio-odašiljačima). Film prenosi uzbudljive prizore koji gledaoce uvode u lepote prirode ove nama daleke zemlje, ali i život i običaje njenih stanovnika.

U završnom delu filma, sažeto su izneti neki savremeni problemi, mere i aktivnosti zaštite divljeg sveta Mongolije. Navedeno je da je 13.2 % ove zemlje zaštićeno i da dobar primer zaštite ugroženih vrsta predstavlja projekt izgradnje veštačkih gnezda za globalno ugroženog stepskog sokola i druge grabljivice. Ističe se da tradicija i mala naseljenost u Mongoliji pružaju nadu za opstanak divljeg sveta. Film se završava pitanjem - da li će sve to biti dovoljno da se ovaj veličanstveni divlji svet Mongolije sačuva ?

U svojoj pozdravnoj reči na premijeri, Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda, istakao je da Zavod podržao izradu ovog filma, ali da će i dalje podržavati nastajanje sličnih prirodnjačkih filmova koji na najneposredniji način omogućavaju gledaocima razumevanje problema u zaštiti prirode i njenog značaja za ukupni društveni opstanak i razvoj. Ovo je prvi naučno-dokumentarni film u produkciji Zavoda koji se ne odnosi na prirodu Srbije, istakao je, jer priroda ne poznaje granice i za zaštitu prirode od ključnog značaja je razmena znanja i iskustava, saznanje da se samo putem saradnje i otvorenosti mogu ostvariti uspesi u zaštiti prirode i očuvanju biodiverziteta. Takođe, naglasio je, od značaja za rad Zavoda kao stručne ustanove jeste i jačanje kapaciteta stručnog kadra. Bratislav Grubač, ornitolog Zavoda kao učesnik međunarodnog istraživačkog projekta stekao je nova znanja i veštine kada je reč o zaštiti ptica grabljivica, što doprinosi unapređenju rada Zavoda u celini, zbog čega će Zavod i dalje podsticati i podržavati stručnjake da učestvuju u ovakvim i sličnim projektima ne samo nacionalnog, već i šireg karaktera, istakao je direktor Zavoda.

Slobodan Puzović, sekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, ornitolog, čestitao je Bratislavu Grubaču na izradi ovakvog filma, ističući da je u pitanju jedinstven filmski projekat. Uz osvrt na dosadašnji rad Bratislava Grubača kao ornitologa, i zaštitara koji je i svojim prethodnim projektima, i filmom „Orao krstaš“, Slobodan Puzović je ocenio ovaj najnoviji filmski projekat iako snimljen amaterski, kao vredan prirodnjački dokument.

Na kraju projekcije filma, Bratislav Grubač je izrazio zahvalnost svojim neposrednim saradnicima na filmu, pre svega članovima međunarodnog istraživačkog tima, a zatim Zavodu kao producentu, stručnom konsultantu Siniši Aleksiću, montažeru Zoranu Stevanoviću, lektoru Tatjani Stanić, čitaocu teksta Žarku Obračeviću, i svima koji su doprineli nastanku ovog filma. Naročitu zahvalnost je izrazio i sponzorima filma.

Film je u trajanju od 60 minuta, na srpskom i engleskom jeziku.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.