Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Prošlost, sadašnjost i budućnost specijalnog rezervata prirode „Jerma“

U Dimitrovgradu, 14 marta predstavnici Srbije i Bugarske sastali su se u cilju dogovora o saradnji na promociji prirodnih i kulturnih vrdnosti Jerme, reke koja prolazi kroz i spaja ove dve države.

Na poziv Gimnazije „Sveti Kiril i Meotidije“ iz Dimitrovgrada, za saradnju u organizaciji izložbe arhivskih i istorijskih fotografija Jerme u Beogradu i Nišu, koje su sakupili članovi biološke sekcije na čelu sa profesrom Slobodanom Cvetkov, odazvali su se predstavnic Zavoda i Arhiva Permnik iz Bugarske.Kolekcija Gimnazije koja sadrži oko 210 fotografija koje predstavljaju dokumnet izgleda, dešavanja i života ljudi tokom prošlog veka na ovim prostorima, dopunjena je sa vrednim materijalima Arhiva Permnik. Ovom prilikom, u cilju koordinacije dalje saradnje u realizaciji izložbe, odabrano je oko 80 najreprezentativnihjih fotografija koje će biti predstavljene na izložbi.

Učesnike sastanka i predstavnika JP „Srbijašume“, ŠG Dimitrovgrad kao upravljača SRP „Jerma“, primili su predstavnici opštine Aleksandar Igov, član Izvršnog veća za poljoprivredu, šumarstvo i životnu sredinu i Biljana Rangelov, inspektor životne sredine. Predstavnici Opštine izrazili su spremnost da pruže podršku organizaciji izložbe, kao i svim ostalim incijatviama da se očuvaju i promovišu vrednosti prostora Jerma. Učesnici sastanka složili su se da prostor Jerme treba predstaviti kao prekogranično područje i nastaviti akcije na uspostvljanju jedinstvene eko staze i rada info i obrazovnog centra u Rezervatu.

Relizacija izložbe i obrazovno-promotivnih akcija o Klisuri reke Jerme nastavak je saradnje koja traje od 2006. godine, kada su izvedene prve obrazovne akcije o značaju Kanjona Jerme u saradnji Gimnaije, Opštine i Zavoda.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.