Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

OŠ „Drinka Pavlović“ iz Beograda – „Evropska škola za očuvanje planete“

OŠ „Drinka Pavlović“ iz Beograda, bila je u subotu 15. marta nosilac inicijativa ekološkog obrazovanja, na gradskom i regionalnom nivou.

Kao zvanični nosilac naziva Eko škole, OŠ „Drinka Pavlović“ bila je domaćin regionalnog susreta predstavnika škola iz Srbije i Slovenije, koji je organizovao WWF Austrija kao deo projekta „Evrpske škole za očuvanje planete“.

„Evropske škole za očuvanje planete“ je interkulturna i internacionalna mreža nastavnika i učenika iz 11 evropskih zemalja: Austrije, Bugarske, Republike Češke, Mađarske, Moldavije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine. Glavni cilj Projekta je da potstakne i omogući da učenici i nastavnici zajedno organizuju akcije koje u lokalnoj zajednici treba da probude odgovornost za evropsku prirodu i životnu sredunu i preduzmu akcije za budućnost Evrope u smeru održivog razvoja. U okviru učešća u Projektu učenici i nastavnici pozivaju se da organizuju akcije na tri teme koje su podjednako bitne na lokalnom i globalnom nivou:

- „Dunav“ - značaj i pretnje po reku koja predstavlja arteriju Evrope,

- „Ekološki otisci“ - načini na koje svaki pojedinac može da doprinese održivom korišćenju prirodnih resursa,

- „Aktivni građanin“ –kako svako od nas može da iskaže svoje mišljenje javnosti i motiviše druge na akciju.

Na održanom sastanku koji su vodile ispred WWF Barbara Tauscher, šef odseka za održivi razvoj i Danica Bauer, stručnjak za obrazovanje za održivi razvoj prisustvovali su predstavnici škola iz Beograda Marina Drndarski i Nataša Birovljev i iz Slovenije Milica Slatnik Žigon i Damjan Noj. Cilj sastanka jeste formiranje zajedničkog projekta na temu „Za čiste reke“ angažovanjem učenika u zaštiti reke Save. Pokretač inicijative za zajednički projekat škola iz Srbije i Slovenije je Marina Drndarski nastavnica biologije u OŠ „Drinka Pavlović“, nosilac nagrade „Eko zvezda“, koju dodeljuje Udruženje Ecotopia, za pojedinca angažovanog u akcijama koje spajaju zaštitu životne sredine i edukaciju.

Istog dana škola je bila domaćin i takmičenja u biologiji učenika osnovnih škola sa teritorije opštine Stari grad. Učenike koji su osvojili prvo mesto u svojim kategorijama (V-VIII razred) Zavod je nagradio izdanjima: publikaciojom Nacionalni parkovi Srbije i DVD filmom „Ptica i čovek“.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.