Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Ambasador Australije u poseti Zavodu

Njena ekselencija Džulija Fini (Julia Feeney), ambasadorka Australije, posetila je Zavod, gde se susrela sa rukovodstvom Zavoda. Na sastanku, kome su pored direktora Aleksandra Dragišića, prisustvovali i pomoćnici direktora Mario Lukinović i Goran Sekulić, bilo je reči o vidovima i mogućnostima buduće saradnje Zavoda i ambasade Australije, naročito u pogledu konkretnih vidova pomoći u oblasti zaštite prirode, koji bi u saradnji sa Zavodom mogli biti osmišljeni, uobličeni i realizovani. Njena ekcelencija ambasadorka Fini je iznela svoje zapažanje da mnogi predeli u Srbiji nisu dovoljno poznati javnosti, i kao takvi nedovoljno korišteni u svrhu razvoja turizma, prepoznavši turističke potencijale cele Srbije. G-đa Fini je upoznala rukovodstvo Zavoda i sa nekim osobenostima najvećeg australijskog nacionalnog parka u oblasti Perta i pokazala interesovanje za nacionalne parkove u Srbiji. U vezi sa tim, Goran Sekulić, pomoćnik direktora u Sektoru za istraživačko–razvojnu delatnost objasnio je trenutno stanje nacionalnih parkova u Srbiji i nastojanja da se oni štite u skladu sa međunarodnim propisima, kao i da se veliki napori ulažu u dostizanje međunarodnih standarda. Takođe je objasnio delokrug rada Zavoda, konkretne poslove, izazove i teškoće sa kojima se Zavod susreće u poslovima institucionalne zaštite prirode, kao i obavezu da se u skorijoj budućnosti poveća procenat teritorije Srbije pod zaštitom.

U vezi sa mišljenjem ambasadorke o nedovoljnoj vidljivosti i iskorišćenju prirodnih potencijala Srbije, direktor Zavoda, g-din Dragišić i pomoćnik direktora, g-din Mario Lukinović napravili su i osvrt na obrazovnu i izdavačku delatnost Zavoda, koja je sastavni deo delatnosti ove institucije, i od velike je važnosti, naročito u oblasti promocije vrednosti i značaja prirode Srbije i zaštite prirode uopšte, kao i obrazovanja novih generacija koje se tek upoznaju sa ovom globalnom problematikom.

Po završetku sastanka, njena ekcelencija je u pratnji asistenta protokola ambasade Australije posetila izložbenu postavku Zavoda, gde se upoznala sa obrazovnim aktivnostima Zavoda. Na kraju svoje posete, Njena ekselencija je obišla neke od kancelarija zaposlenih u Zavodu, kako bi se lično upoznala sa procesom i načinom rada.

Ovim je završena prva etapa buduće saradnje, koju su učesnici sastanka ocenili kao izvodljivu i višestruko korisnu, a u čijoj osnovi je zainteresovanost ambasade Australije da pruži neophodnu pomoć u nastojanjima Zavoda da ispuni svoje ciljeve i zakonske obaveze u oblasti zaštite prirode.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.