Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Saopštenje povodom dana obeležavanja Dana zaštite prirode

U Srbiji se 11. aprila obeležava Dan zaštite prirode koji je ustanovljen 2009. godine sa ciljem da upozori najširu javnost na značaj očuvanja nacionalne prirodne baštine.

Zavod za zaštitu prirode Srbije zajedno sa Parkom prirode Mokra Gora d.o.o, uz saradnju i pomoć Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode AP Vojvodine organizuje obeležavanje ovog, za prirodu najznačajnijeg datuma, manifestacijom u jednom od zaštićenih područja, Parka prirode „Šargan - Mokra Gora“.

To je prilika kada će se okupiti predstavnici državnih organa, stručnih ustanova, upravljača zaštićenih područja, nevladinih organizacija iz oblasti zaštite prirode, i predstavljanjem aktuelnih tema u oblasti zaštite prirode ukazati na naročito značajna pitanja u ovoj oblasti.

„Naš prioritet je povećanje procenta teritorije Srbije pod zaštitom, odnosno povećanje broja zaštićenih područja. Zaštita prirode potrebna je Srbiji možda više nego ikada. Nije u pitanju samo evropski i svetski standard kojeg je neophodno ostvariti ukoliko želimo da postanemo ravnopravni član međunarodne zajednice, to je ujedno i vitalni nacionalni interes“, kaže Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije tim povodom.

U Srbiji je zaštićeno šest odsto teritorije, odnosno zaštićeno je 474 područja - pet nacionalnih parkova, 17 parkova prirode, 16 predela izuzetnih odlika, 69 rezervata, 325 spomenika prirode i 39 područja od kulturnog i istorijskog značaja.

„Mi očekujemo da će, donošenjem rešenja o zaštiti područja na osnovu studija zaštite koje je izradio Zavod u protekloj godini biti znatno povećan procenat zaštićene teritorije Srbije, ali da će se jednako raditi i na unapređenju upravljanja područja koja već uživaju zaštitu. Razvijanje nacionalne ekološke mreže i uključivanje u evropsku ekološku mrežu Natura 2000 predstavljaju prioritet za zaštitu prirode Srbije u narednom periodu, i mi ćemo se tu naročito angažovati“ istakao je Dragišić.

„Pored toga“, zaključuje direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, „za zaštitu prirode jednako je značajno nastojanje da svaki građanin naše zemlje bude svestan značaja očuvanja prirodnih vrednosti, biodiverziteta i geonasleđa Srbije, i sa svojim ponašanjem i svakodnevnim odnosom doprinese njihovoj boljoj zaštiti“.

________________________________________________________

Dan zaštite prirode ustanovljen je 2009. godine, usvajanjem Zakona o zaštiti prirode („Službeni glasnik RS“ br. 36/2009 i 88/2010). Članom 106. ovog zakona, određeno je da se u cilju unapređivanja zaštite prirode svake godine obeležava Dan zaštite prirode, kako bi se na primeren način podsticalo na njeno unapređivanje. Za Dan zaštite prirode odabran je 11. april, dan kada je pre više decenija, tačnije 11. aprila 1949. godine. prvi put institucionalno zaštićeno jedno prirodno dobro – Spomenik prirode „Velika i Mala Ripaljka“ u opštini Sokobanja.

________________________________________________________

Zavod za zaštitu prirode Srbije je najviša stručna ustanova osnovana od strane Vlade Republike Srbije koja obavlja delatnost zaštite i unapređenja nacionalne prirodne baštine. Kao jedinstvena institucija u Republici sa osnovnim zadatkom da zaštiti, unapredi i sačuva nacionalne prirodne resurse, svoju delatnost Zavod ostvaruje kroz poslove zaštite prirodnih dobara, očuvanja biodiverziteta i geonasleđa, obrazovne i promotivne aktivnosti, objavljivanjem naučnostručnih i popularnih izdanja, kao i ostvarivanjem saradnje na nacionalnom i međunarodnom planu.

Više informacija:

Maja Radosavljević

066/381-480

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.