Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Prvi sastanak za izradu Petog nacionalnog izveštaja za Konvenciju o biološkoj raznovrsnosti

U Zavodu je 15. aprila održan prvi sastanak posvećen izradi Petog nacionalnog izveštaja o primeni Konvencije o biološkoj raznovrsnosti u Srbiji. Sastanak u organizaciji Zavoda okupio je predstavnike državne uprave, stručnih i naučnih ustanova i institucija, upravljača zaštićenih područja i nevladinih organizacija koje se bave očuvanjem biodiverziteta.

Skup je u ime domaćina pozdravio pomoćnik direktora Mario Lukinović, koji je, zahvaljujući na odzivu, istakao otvorenost postupka izrade Petog nacionalnog izveštaja i poželeo uspeh u ovom zajedničkom značajnom i odgovornom poslu.

U uvodnom delu sastanka, kratak pregled dosadašnjih aktivnosti i buduće zadatke u primeni Konvencije o biološkoj raznovrsnosti iznela je Snežana Prokić u ime Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine. O pretpostavljenom sadržaju i preporučenoj metodologiji govorila je Aleksandra Mladenović, dok je neke od postignutih dosadašnjih rezultata i utvrđene pomake представио dr Nenad Sekulić, Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Rad je dalje organizovan po grupama i izdvojenim temama kojima su obuhvaćeni različiti aspekti očuvanja biodiverziteta. Sve informacije, zaključci i sugestije koji su izneti tokom rada u okviru sastanka biće uzeti u obzir prilikom izrade Petog nacionalnog izveštaja.

Svi oni koji su u oblasti očuvanja biodiverziteta, a iz nekog razloga nisu bili uključeni u rad prvog sastanka u cilju izrade Petog nacionalnog izveštaja za Konvenciju o biološkoj raznovrsnosti, biće pozvani na naredni sastanak koji će biti održan u maju mesecu.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je u okviru UNDP/GEF projekat „Planiranje zaštite biološke raznovrsnosti kao podrška primeni Strateškog plana Konvencije o biološkoj raznovrsnosti (2011-2020) u Republici Srbiji” angažovan na izradi Petog nacionalnog izveštaja za Konvenciju o biološkoj raznovrsnosti (CBD).

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.