Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Učešće Zavoda na supernatural festivalu

Za više hiljada posetilaca četvrtog Supernatural festivala, među kojima je bilo i mnogo dece, 27. aprila na Adi Huji u Beogradu, Zavod je predstavio akcije zaštite prirode učešćem u dve od pet zona gde se odvijao ekološko obrazovni program.

U okviru zone tribana u „Rosa učionici“, Zavod se uključio u Bird watching workshop gde je o potencijalima ovog vida turizma kod nas govorio Goran Sekulić, pomoćnik direktora Zavoda, istakavši da ovi programi zahtevaju pored omogućavanja turistima da posmatraju svet ptica i upoznavanje prirodnih atrakcija i vrednosti lokaliteta za posmatranje ptica. Radionica je održana u cilju formiranja eko turističkog proizvoda „Birdwatching“ u Beogradu i Nacionalnom parku Đerdap. Workshop je okupio sve relevantne aktere: Dunavski centar za kompetenciju, Ligu za ornitološku akciju Srbije, NP Đerdap, Turističku agenciju Magelan, Turističku organizaciju Srbije, Turističku organizaciju Beograda, Zavod za zaštitu prirode Srbije i NVO „Supernatural“.

U zoni „Supernatural plastenik“ posetioci festivala imali su priliku da saznaju više o akcijama zaštite prirode na promotivnom štandu Zavoda, dok je za najmlađe organizovana igraonica „medveđa staza“. Deca koja su prošla medveđu stazu učila su kako se kreću medvedi u prirodi i zašto moramo da ih štitimo. Za svoj trud i želju da otkrivaju tajne prirode nagrađeni su bojankom i rzaglednicama sa motivima retkih i ugroženih vrsta u Srbiji, dok su oni najuspešniji u simuliranju hoda medveda dobili mini ključeve za prepoznavanje drvenastih vrsta, lekovitog bilja, gljiva i lišajeva u prirodi. U „Supernatural plasteniku“ program Zavoda realizovale su Iva Njunjić i Nataša Panić.

Muzički program obeležili su nastupi domaćih rok bendova, kao i izvođenje dečjeg hora „Čarolija“ koji je otvorio festval u 12 časova.

Festival Supernatural nastao je 2007. godine sa ciljem da se obeleži Svetski dan planete Zemlje (22. april) i podigne svest građana o bitnim ekološkim pitanjima. U međuvremenu festival je prerastao u eko pokret koji se bavi projektima iz ekologije, kulture i obrazovanja.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.