Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Obeleženo 66. godina rada Zavoda u Nišu

Svoju šezdesetšestogodišnjicu rada i postojanja Zavod je po prvi put obeležio u Nišu, zajedno sa velikim brojem saradnika, predstavnika različitih organizacija, ustanova i medija.

Direktor Zavoda Aleksandar Dragišić pozdravio je prisutne povodom Dana Zavoda, izražavajući zadovoljstvo što se on obeležava u Nišu, gradu u čijem okruženju se nalaze brojna zaštićena područja kao što su Sićevačka i Jelašnička klisura, Suva planina, Kamenički vis, a u širem okruženju Rtanj, Stara planina... čije prirodne vrednosti ubedljivu ilustruju bogatstvo naše prirodne baštine.

Razvoj i organizaciono jačanje Zavoda izraženo je i osnivanjem Radne jedinice u Nišu 1998. godine, istakao je, čime je upravo dat novi zamah zaštiti prirode niškog regiona. Nakon osvrta na rad Zavoda u zaštiti prirode tokom decenija, na osnovu čega je danas 474 zaštićena područja u Srbiji, odnosno 6 odsto teritorije Srbije pod zaštitom, Dragišić je ukazao na predstojeće zadatke na kojima će se Zavod naročito angažovati, između ostalog, na daljem razvoju i unapređenju ekološke mreže Srbije i uključenju u evropsku ekološku mrežu Natura 2000. Pri tom, naglasio je, ono što će Zavodu jednako predstavljati prioritet, jeste uspostavljanje i dalje jačanje saradnje sa drugim subjektima u zaštiti prirode, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu.

U okviru programa proslave, mr Danko Jović, rukovodilac RJ Niš, predstavio je zaštićena područja niškog regiona, i pri tom istakao da se postupci zaštite za dva zaštićena područja, Suve planine i Lalinačke slatine, nalaze u poslednjoj fazi pred donošenje odluke odnosno rešenja o zaštiti.

Vladan Bjedov, stručni saradnik Zavoda, ovom prilikom je govorio o ekosistemskim uslugama kao faktoru u vrednovanju zaštićenih područja, ilustrujući ovu temu konkretnim primerom, aktuelnim projektom Zavoda o koristima ekosistemskih usluga Nacionalnog parka Đerdap za lokalnu zajednicu u okviru programa Bioregio Carpathians.

Kao što je već tradicija za godišnjicu Zavoda, direktor Zavoda uručio je zahvalnice zaposlenima koji su ispunili radni jubilej, na čemu se dr Dušan Mijović povodom svojih 20 godina rada u Zavodu zahvalio, u ime kolega i u svoje ime.

Niški oktet Eboni dodatno je oplemenio svečarsku atmosferu Galerije „Srbija“ gde je održan Dan Zavoda. U znak zahvalnosti što su doprineli uspešnom obeležavanju godišnjice Zavoda, direktor Aleksandar Dragišić i rukovodilac RJ Niš Danko Jović, uručili su poklon, izdanja Zavoda, članovima okteta i direktoru Galerije.

Događaj je propraćen od strane medija, i njihovo izveštavanje možete pogledati ovde:

http://www.narodne.com/fliper/index.html#

http://ntv.rs/66-godina-zavoda-za-zastitu-prirode/

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.