Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Zbrinut beloglavi sup pronađen kod Lozovika

U okolini Lozovika, 5. maja 2014. godine pronađen je u polju beloglavi sup koji je pokazivao znake iznemoglosti i nesposobnosti normalnog leta. Na osnovu reagovanja upravnika lovišta „Šumarice“ iz Krnjeva Živorada Pavlovića koji je odmah obavestio direktora SRP „Uvac“, Zavod za zaštitu prirode Srbije, upravljač Rezervata Uvac i LU „Šumarice“, 6. maja u Lozoviku organizovali su akciju preuzimanja ove ptice i njenog zbrinjavanja.

Stručnim nadzorom potvrđeno je da se radi beloglavom supu starom oko četiri godine, koji je na sebi imao krilne markere žute boje sa crnim oznakama 83T i kolor prsten iste boje sa istim oznakama na levoj nozi, kao i dva metalna/aluminijumska prstena na desnoj nozi. Ptica je bila u lošoj fizičkoj kondiciji, i pokazivala je simptome dehidratacije i izgladnelosti, što je potvrđeno i rezultatima njenog merenja. Ptica je težila 6,6 kg, a prosečna težina je između 7,5 i 8,5 kg.

Nakon preuzimanja, iznemogli beloglavi sup je podvrgnut veterinarskom pregledu u cilju utvrđivanja njenog zdravstvenog stanja i eventualnog lečenja. Kako je ustanovljeno, ptica je bila dehidrirana i izgladnela, i shodno tome pružena joj je veterinarska pomoć.

Zahvaljujući istaknutim oznakama, ustanovljeno je da je pronađeni beloglavi sup ptica - ženka poreklom iz Španije, puštena u okviru projekta reintrodukcije na Vračanskom Balkanu maja 2012.

Ukoliko je ptica uspešno oporavi, za šta postoje svi izgledi, biće puštena na svoje prirodno stanište.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.