Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Fosilni ostaci mamuta izmešteni u Arheološki park Viminacijum

Na poziv direktora Arheološkog parka Viminacijum dr Miomira Koraća, ekipa Zavoda za zaštitu prirode Srbije koju su predstavljali dr Dušan Mijović, Srđan Marinčić i Mirjana Nikolić, 11.04.2014. godine učestvovali su izmeštanju fosilnih ostataka mamuta sa površinskog kopa Drmno u budući paleontološki muzej u okviru Arheološkog parka Viminacijum.

Naime, eksploatacijom uglja na površinskom kopu rudnika uglja Termoelektrane „Drmno“, otvoreni su geološki profili pleistocenske starosti. Krajem maja 2009. godine, prilikom bagerovanja šljunka otkriveni su fosilni ostaci stepskog mamuta (Mammuthus trogontherii). Ovaj nalaz mamuta predstavlja jedan od najbolje očuvanih skeleta ove vrste u svetu, što je i privuklo veliki broj eminentnih stručnjaka iz zemlje i sveta koji se bave paleontologijom.

Stručnjaci Prirodnjačkog muzeja u Beogradu izvršili su restauraciju i konzervaciju in situ ovog veoma osetljivog skeleta, nakon čega je neposredni prostor pokriven lakom zaštitnom lameliranom konstrukcijom, u okviru koje su urađene drvene rampe za posetioce.

S obzirom da eksploatacija uglja na površinskom kopu Drmno svakodnevno napreduje, skelet mamuta više nije mogao ostati na istom mestu nego se morao izmestiti. Stručnjaci Arheološkog instituta Viminacijum uradili su Projekat izgradnje paleontološkog parka i organizovali izmeštanje i transport fosilnih ostataka. Za ovaj projekat Zavod za zaštitu prirode Srbije dao je uslove zaštite prirode.

I sam postupak izmeštanja fosilnih ostataka potvrdio je da je u pitanju izuzetan nalaz i izuzetan poduhvat. Ispod fosilnih ostataka mamuta, na 60 cm dubine, utisnute su čelične cevi, a oko njega je napravljena čelična konstrukcija. Skelet mamut je zatrpan peskom kako bi se sprečila potencijalna oštećenja prilikom transporta. Ova „konstrukcija“ teška 57 t je podignuta kranom i utovarena na vučni voz koji je prevezao „mamuta“ u njegov novi „dom“-paleontološki park u Viminacijumu.

Zavod je 21.08.2013. godine potpisao Sporazum o saradnji sa Arheološkim institutom u Beogradu, u okviru koga se nalazi i Arheološki park „Viminacijum“. Arheološki institut je nosioc projekta za izgradnju budućeg paleontološkog parka u Viminacijumu, a Zavod za zaštitu prirode Srbije partner.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.