Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

In Memoriam – Timoti Džon Bajford, zaštitar prirode

Opraštamo se od Timoti Džona Bajforda, britanskog režisera, scenariste i glumca koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturnoj baštini naše zemlje, trag u brojnim detinjstvima koje je oplemenio i produhovio znanjem, i plemenitog čoveka koji je imao naročitog interesovanja i ljubavi prema prirodi. Kako svedoče oni koji su imali sreću da budu njegovi prijatelji i saradnici, od svega onog što je bio i što je ostavio svetu, želeo je da bude upamćen po pticama.

Jedna od prvih zaštićenih šuma u Beogradu, Banjička šuma, svom statusu može da između ostalog zahvali orniologu amateru Timotu Džonu Bajfordu, koji je svojim proučavanjem ptica u ovoj beogradskoj zelenoj oazi i svojim zalaganjem dao ključni doprinos da se ona zaštiti kao Spomenik prirode.

Banjičku šumu su često pohodili ornitolozi, stručnjaci i naučnici i ljubitelji prirode, ali je prve kompletnije podatke o pticama ovog područja prikupio Bajford, zaljubljenik u ptice. On je proučavao ptice Banjičke šume duži ni godina, i upravo zahvaljujući njegovom radu, nastao je predlog za njenu zaštitu. U periodu od 1986. do 1989. godine prikupio je podatke za oko 70 vrsta ptica, koji su sadržani u studiji zaštite Zavoda za zaštitu prirode Srbije od 1993. godine.

Banjička šuma je nastala nakon Drugog svetskog rata pošumljavanjem svojevremeno raskrčenog prostora, i u vremenu kada je Timoti Džon Bajford proučavao ptice, šuma ovog tipa odgovarala je ornitofauni karakterističnoj za parkove, park-šume i slična šumska staništa koja su izložena antropogenim uticajima. Pored ptica karakterističnih za gradske šume, Bajford je tada zabeležio i ptice koje su boravile na otvorenim staništima ruderalnog tipa koja su se nalazila na njenom obodu kao što je belovrata muharica i šumski zviždak, ali i vrste karakteristične za vlažna staništa opažene u trsci i rogozu uz Banjički potok, kao što je gluvara ili trstenjak mlakar.

Uz poslednji pozdrav Timoti Džonu Bajfordu, izražavamo naše najdublje poštovanje i zahvalnost za sve ono što je učinio za kulturnu i prirodnu baštinu Srbije, i na dragocenom doprinosu zaštiti prirode.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.