Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

In memoriam - Radoje Stepanović, dipl. ekonomista - 1954-2014

Među zaštićenim prirodnim dobrima geo(morfo)loškog karaktera izdvaja se nadaleko znana Đavolja varoš, čiji nas je dugogodišnji direktor Radoje Stepanović iznenada napustio.

Kada je 2004. godine Rade postavljen za upravnika RJ „Đavolja varoš“ u okviru AD „Planinka“ iz Kuršumlije, nismo ni slutili da će svojom neposrednošću i prisnošću u ophođenju, koju je gajio kao deo narodne tradicije i prenosio ne samo na prijatelje i kolege, već i svakog posetioca Đavolje varoši, dostići mesto najboljih upravljača u Srbiji.

Rade je bio oličenje dobrote, srdačnosti i ljudske topline i sa lakoćom se prihvatao svakog zadatka. Rukovodio je prvim uređenjem Spomenika prirode koje je omogućilo lakšu pristupačnost i prihvat posetilaca. Iako zvuči malo verovatno, od 1959. godine kada je prvi put zaštićena Đavolja varoš, sve do 2004. godine nisu bili urađeni: pristupni put, ulazna kapija, biletarnica, stepenište i platforme za razgledanje, nadstrešnice sa stolovima i klupama za posetioce, ali i uspostavljena čuvarska služba kao zaštita samog fenomena. Nakon toga, rekonstruisana je i stara bogomolja, organizovana noćna rasveta sa posebnim efektima i pokrenuta propaganda Đavolje varoši na međunarodnim sajmovima turizma, televizijskim studijima i drugim medijima.

Na osnovu toga, za kratko vreme povećao se broj posetilaca, stručnih ekskurzija, ali i inostranih gostiju. Svi mi koji se bavimo zaštitom prirode isticali smo Đavolju varoš kao primer održivog razvoja prirodnog dobra kome se teži. Iako male površine, Đavolja varoš je zbog svoje izuzetne prirodne lepote i estetike 2009. godine nominovana za Svetsku baštinu UNESCO. Tokom priprema za nominaciju, Rade je uvek bio podrška sa terena i pouzdani poznavalac podataka i informacija.

Pri našem poslednjem susretu, oko 1. maja, brinuo je o sanaciji pustoši koju je ostavila bujica Žutog potoka, snevao o obnovi nominacije Đavolje varoši za UNESCO, uređenju amfiteatra za prihvat sve više posetilaca i širenju dobrog glasa o Đavoljoj varoši, Radanu i Topličkom kraju uopšte.

I tako, od tri zaštićena hektara 1959. godine do nominacije za Svetsku baštinu, ako se čuda i događaju, onda ih pored prirode stvara i ljudska mašta, a Radoje Stepanović je bio upravo najbolji primer.

Dr Dušan Mijović

Načelnik Odeljenja za geodiverzitet

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.