Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Povodom dana biodiverziteta - akcija za decu iz poplavljenih područja

Zavod za zaštitu prirode Srbije učestvovao je u programu manifestacije obležavanja dana biodiverziteta 24. maja u Osnovnoj školi „Jajinci“ iz Jajinaca, koja je bila povod da se sprovede akcija prikupljanja knjiga, sveski i drugog materijala za obrazovanje dece iz Obrenovca u prihvatnim centrima.

Ovu tradicionalnu manifestaciju koju škola organizuje u cilju izgrađivanja odgovornosti lokalne zajednice prema prirodi i potrebi zaštite svih životnih formi i oblika na Planeti, učenici su svesni situacije u kojima se nalaze njihovi vršnjaci iz poplavljenih područja posvetili ukazivanju na njihovu potrebu da se razvijaju i uče, iako su njihove škole zatvorene.

Na manifestaciji deca su predstavila svoje kućne ljubimce, likovne radove sa motivima životinja, kućice za ptice koje su napravili sa željom da ih postave u školi i parku, kao i paleontološke nalaze i fosile koje su pronašli u okolini škole. Ovom prilikom ornitolog Zavoda Miloš Radaković, pohvalio je napravljene kućice za ptice i objasnio koje kućice mogu odmah da se postave, kako bi uskoro dobile stanare, a šta bi na ostalima trebalo doraditi kako bi i one bile funkcionalne i imale ukućane. Paleontolog Zavoda Srđan Marinčić pomogao je deci da utvrde šta čini njihovu fosilnu zbirku i zašto su bitni njihovi nalazi. S obzirom da zbirka ima primerke raznovrsnih stanovnika naših prostora iz vremena Lednog doba kao što su delovi mamuta, bizona, jelena i nosoroga, ali i fosile školjki iz doba Panonskog mora, učenici su bili ponosni na svoj pronalazak. Kako bi pronađeni fosili imali svoj pravi obrazovni efekat Zavod će školi pomoći da napravi izložbenu postavku u holu o svetu prirode ovih pradavnih vremena.

Uz poruku da je borba za očuvanje prirode ujedno i uslov zaštite od nepogoda kao što je poplava koja nas je zadesila, Zavod je za fond materijala za edukaciju dece u prihvatnim centrima obezedio i serijal svojih obrazovnih publikacija.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.