Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Predavanja za studente fakulteta bezbednosti

U okviru redovnih programskih aktivnosti studenti IV godine smera zaštite životne sredine i civilne zaštite Fakulteta bezbednosti iz Beograda posetili su 26. maja Zavod u cilju stručnog usavršavanja.

Kako bi poslove zaštite prirode predstavili u skladu sa obrazovnim potrebama studenata ovog fakulteta Zavod je osmislio program koji sadrži tematske prezentacije i obilazak izložbene postavke. U prezentaciji na temu „Prostorno planiranje i ekološka mreža Srbije“ koju je izložio prostorni planer Dragan Cvijić, predstavljeni su poslovi valorizacije prostora sa aspekta prirodnih vrednosti i osnovne smernice za prostorno planiranje u skladu sa potrebama i standardima zaštite prirode u dobrima koja sačinjavaju ovu mrežu. Drugo predavanje o metodologiji i načinima prevencije požara u našim šumskim ekositemima u zavisnosti od njihovog sastava, održao je Vladimir Nikolić, master šumarstva, govoreći na temu „Šume i požari“. Dok su obilaskom izložbene postavke studenti dobili informacije o bogatstvu prirodne baštine, zaštićenim vrstama i tipičnim ekosistema kod nas. I ovom prilikom ukazano je na značaj očuvane prirode kao bezbednosne mere od njenih nepredviđenih ćudi, odnosno na potrebu poštovnja i delovanja u skladu sa prirodnim zakonima kako osnovom održivog razvoja.

Koliko je realizovan program zaista odgovrio poterbama sticanja znanja o zaštiti prirode studenata Fakulteta bezbednosti potvrdu smo dobili kroz valorizaciju sadržaja posete. Na pitanje koliko im je bila korisna poseta Zavodu za njihovo studiranje, svi studenti su iskazali svoje zadovoljstvo i visko vrednovali sadržaje. Ovom prilikom navodimo jedne od tipičnih izjava na valorizacionom listu:

„Na prezentacijama u Zavodu za zaštitu prirode naučio sam neke nove stvari. Jako sam zadovoljan što sam došao u ovu instituciju. Korisno provedeno vreme i naučeno nešto novo“, Vuk Brakočević

„Bilo mi je zadovoljstvo da prirsustvujem predavanjima u jednoj ovakvoj instituciji. Prezentacije su bile zanimljive, još više su nam približene teme koje smo obrađivali na fakultetu“, Ivana Jovičin

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.