Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održan XVI Kongres geologa Srbije

XVI Kongres geologa Srbije održan je od 22. do 25. maja 2014. godine u Donjem Milanovcu, pod nazivom „Optimalno istraživanje i održivo korišćenje geoloških resursa“. U radu Kongresa učestovali su i stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije Erna Šehovac, Milorad Kličković i dr Srđan Belij.

Rad Kongresa je bio organizovan po sledećim temama:

1. Fundamentalna geološka istraživanja (Mineraloška, kristalografska, petrološka

i geohemijska ispitivanja; Regionalna geologija i paleontologija);

2. Istraživanje i održivo korišćenje mineralnih sirovina;

3. Geologija i razrada ležišta nafte i gasa;

4. Hidrogeološke podloge, objekti i rešenja;

5. Inženjersko-geološka i geotehnička istraživanja i rešenja;

6. Geofizička istraživanja i aplikacije;

7. Geoedukacija, zaštita geonasleđa i geoekologija;

8. Studentski radovi;

9. Otvorena sesija.

Na Kongresu sa oko 200 učesnika, svojim radovima ili kao gosti učestvovali su i geolozi iz republika Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore Makedonije, Slovenije, ali i iz Češke i Holandije.

Predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije su učestvovali u sekciji pod nazivom „Geoedukacija, zaštita geonasleđa i geoekologija“. Predstavljena su četiri rada i to:

• „Zaštita i prezentacija geoloških objekata u urbanim uslovima“, autori: Erna Šehovac, Milan Popović, Branislava Lazović, Srećko Stefanović, Ljupko Rundić i Slobodan Knežević;

• „Osnovne vrednosti područja Đerdapa, potencijalnog geoparka“, autori: Dragoman Rabrenović, Srđan Belij, Ivana Mojsić i Mališa Mladenović;

• „Geomitologija i objekti geonasleđa“, autori Mališa Mladenović i Srđan Belij

• „Projekat karta geonasleđa parka prirode „Šargan-Mokra Gora“, autori: Milorad Kličković, Dragan Milovanović i Lidija Amidžić.

U toku rada Kongresa po ovoj temi prezentovani su i vrlo interesanti radovi koji su se odnosili na potencijale u oblasti turizma u Nacionalnom parku Đerdap, potencijalne objekte geonasleđa, zbirku meteorita sa područja Republike Srbije, mogućnost geoturizma i eksploatacije malih količina julvelirskih sirovina u zaštićenim prirodnim dobrima, ali su se dotakle i teme vezane za zagađenje zemljišta i vazduha u blizini velikih rudnika, kao i moguća rešenja rekultivacije otkrivki i jalovišta.

U okviru Kongresa održan je i okrugli sto posvećen temi „Zakonska regulativa i licenciranje geologa“. Jedan od zaključaka koji se mogu izvesti iz rasprave sa okruglog stola bio je i da je neophodno da geologija dobije posebnu zakonsku legislativu u odnosu na rudarstvo, kao i da se ne shvata u dovoljnoj meri značaj geoloških istraživanja zbog čega su sredstva za ovu oblast limitirana. Više o zaključcima videti OVDE

Trećeg dana Kongresa u okviru jedne od dve održane stručne ekskurzije, stručni saradnik Zavoda upoznao je prisutne učesnike sa speleološkim i drugim karakteristikama Rajkove pećine, odnosno uređenjem, zaštitom i korišćenjem u turističke svrhe, kao i njenom mestu u sistemu zaštićenih prirodnih dobara, kao i u speleološkom turizmu Srbije.

Više o Kongresu.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.