Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Konferencijom „Životna sredina ka Evropi“ obeležen svetski Dan zaštite životne sredine

Svetski dan životne sredine 5, juni je prilika da se ukaže i istakne značaj životne sredine za razvoj drušva. Tim povodom u Beogradu je na Dan životne sredine održana 10. konferencija „Životna sredina ka Evropi“ u prostorijama Privredne komore Srbije u organizaciji Ambasadora za zaštitu životne srdine, UNEP-a i Privredne komore Srbije.

Tema konferencije u kojoj je učestvovalo oko 200 učesnika iz međunarodnih i nacionalnih institucija vladinog i nevladinog sektora organizacija koje se bave zaštitom životne sredine bila je „Poglavlje 27 – evropske integracije u sektoru životne sredine i klimatskih promena“. Učesnici koji su tokom jednodnevne diskuije pokušali da daju odgovre kako da budemo efikasniji u zaštiti životne sredine i prirode su javnosti uputili jedinstven stav da životna sredina kao sektor treba da bude značajan prioritetu precesu pregovaranja sa Evropskom unijom (EU).

Zavod za zaštitu prirode Srbije podržao je održavanje konferencije kao suorganizator budući da je još od samog početka procesa pridruživanja zajednici evropskih država uključen u poslove sagledavanja i procene sadašeg stanja u oblasti zaštite prirode i jačanja kapaciteta koji su osnova za uspešno ostvarivanje preuzetih obaveza. Najznačajnije obaveze u oblasti zaštite prirode na putu do ulaska u Evropsku uniju jesu utvrđivanje predloga ekoloških područja koja će postati deo Evropske ekološke mreže Natura 2000 Umrežavanje područja očuvane prirode koje će doprineti očuvanju divljih vrsta i staništa shodno evropskim propisima i standardima, ali i otvarati mogućnosti za podsticaj razvoja drugih sektora i oblasti.

U uvodnom delu Konferencije učesnicima su se obratili brojni predstavnici najviših međunarodnih i državnih instucija za oblast zaštite životne kao što su:

Freek Janmaat, direktor sektora za evropske integracije i ekonomiju istakavši da će od 2014. do 2020. oko 200 miliona evra iz predpristupnih fondova, znatan deo biti namenjen ekologiji.

Stana Božović, državna sekretarka za životnu sredinu Ministarstva za poljoprivredi i zaštitu životne sredine, rekla je da je pregovaračko poglavlje 27 najskuplje, najzahtevnije i najteže i da obuhvata dve trćine propisa i standarda koje treba uskladiti sa EU, da je je potrebno 10,5 milijardi evra za puno usaglašavanje evropskih propisa, dodajući da vlada, civilni sekotr i privreda treba da sarađuju na tom putu.

U ime Zavoda načelnik sektora za ekološke mreže dr Milija Bulatović, pozdravio je učesnike i poželo uspešan rad skupa

Ulogu Zavoda u aktivnostima vezanim za Poglavlje 27 kao deo plenarnih izlaganja predstavila je Mr Verica Stojanović govoreći na temu „Aktivnosti Zavoda za zaštitu prirode Srbije u oblasti zaštite prirode (Pоглавље 27)“ i ovom prilikom istakla da je Завода за заштиту природе као члан Преговарачкe групe за животну средину, и другонадлежна институција (првонадлежна је Министарство пољопривреде и заштите животне средине) spreman da u svakom momentu da odgovore sa ciljem da se delegacija Srbije što bolje pripremi za razgovore sa Evropskom komisijom u Briselu, već u sptembru kad počinje prvi (eksplanatorni) screening

Održavanje konfernecije bila je prilika i da se uruče plakete i nagrade pojedincima i organizacijama koje su dali izuzetan doprinos unapređenju životne sredine. Informacije o dobitnicima nagrada, kao i pregled svih izlaganja nalazi se na adresi http://ambassadors-env.com/.

Održavanje konferencije podržali su: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Agencija za zaštitu životne sredine, Hemofarm Fondacija i Institut za javnu politiku.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.