Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Drugi sastanak povodom izrade Petog nacionalnog izveštaja za konvenciju o biodiverzitetu

U organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije 11. juna u Beogradu održan je drugi sastanak zainteresovanih strana povodom izrade Petognacionalnog izveštaja za Konvenciju o bidiverzitetu.

Sastanak je održan u cilju predstavljanja Radne verzije Izveštaja nastale na osnovu svihdostupnih relevantnih informacija i sugestija koje su zainteresovane strane iznele tokom prvog sastanka. Tokom sastanka radilo se i na usaglašavanju informacija i podataka koji će ući u finalnu verziju Izveštaja.

Rad skupa otvorili su dr Mario Lukinović, pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ukazujući na značaj participativnog pristupa svih zainteresovanihstrana koje su aktivne u zaštiti biodiverziteta u izradi ovog nacionalnog dokumenta i Jelena Dučić, fokal point za primenu Konvencije, iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koja je predstavila zakonske i programske okvire u oblasti biološke raznovrsnosti.

Radnu verziju Petog nacionalnog izveštaja predstavila je Aleksandra Mladenović, koordinator izrade Izveštaja, dok su primere dobre prakse kao studije slučaja i uvod za rad po grupama, prezentovali Jelena Dučić iz Ministarvo poljorivrede i životne sredine, Ivana Vasić iz JP „Vojvodinašume“, MarijanaJosipović iz JP „Nacionalni park Tara“,i dr Gabor Mesaroš iz Udruženja za zaštitu okruženja i graditeljskog nasleđa „Protego“.

Učesnici skupa, predstavnici vladinog sektora/državnih institucija, upravljača prirodnim dobrima, naučnih institucija i nevladinih organizacija, u okviru rada po grupama dali su predloge za uključivanje pozitivnih primera u primeni Konvencije o biološkoj raznovrsnostikoje bi trebalo prikazati u Izveštaju. Kao inforamcije od posebne važnosti istaknute su aktivnosti koje se odnose na poboljšanje stanja ugroženih populacija, revitalizaciju staništa, izradu baze podataka i definisanja ekosistemskih usluga od značaja za lokalne zajednice.

Peti nacionalni Izveštaj se priprema u okviru UNDP projekta „Planiranje zaštite biološke raznovrsnosti kao podrška primeni Strateškog plana Konvencije o biološkoj raznovrsnosti (2011-2020) u Republici Srbiji“, koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Strateški plan za biodiverzitet je desetogodišnji okvir za aktivnosti koje bi trebalo da preduzmu sve zemlje i zainteresovane strane u cilju očuvanja biodiverziteta i uvećanja dobrobiti koje pruža biološka raznovrsnot. Na globalnom nivou aktivnosti u dekadi biodiverziteta, 2011-2010. godine, koja je proglašena od strane Ujedinjenih nacija, realizuju se pod motom „Živeti u skladu sa prirodom“.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.