Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Oluja srušila Spomenik prirode „Павловићев храст у Доњој Трнавa“

Veliko nevreme koje je nedavno zadesilo Srbiju ostavilo je traga i na prirodnoj baštini, a na njegovom udaru našla su se i zaštićena stabla. U selu Donja Trnava, olujni vetar tokom noći između 25. i 26. juna, oštetio je stablo hrasta lužnjaka Quercus robur L. koji je zaštićen kao Spomenik prirode «Павловићев храст у Доњој Трнави» треће категорије заштите.

Стручњаци Завода су након невремена обавили стручни надзор и констатовали да је цело стабло изваљено заједно са кореном и sa издигнутих више кубика земље. Ispod korenovog sistema, na mestu gde je ranije bilo stablo hrasta, формираla se депресијa пречника око три метра. Стабло са razgranatom i masivnom крошњom пало je преко бетонске ограде preprečivši ulicu, оштетивши електричне инсталације i део оближњег објекта. Приликом пада stabla, испуцале су и поломљене поједине гране krošnje. Утврђено стање стабла потврдило је претпоставку да се ради о ветроизвали.

Ово стабло које је заштићено одлуком града Ниша 2003. године, било је типични представник своје врсте, са обимом дебла од 4,30 m, и висином стабла од 24 m.

На основу налаза на терену, закључено је да је ревитализација стабла neмогућа, те да је неophodno što pre предузети мере сукцесивног уклањања стабла и грана, како би се санирала и оспособила прекинута инфраструктура. С обзиром на погубно дејство олујног ветра и утврђено стање, покренута је процедура скидања заштите над овим zaštićenim природним добром.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.