Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održan okrugli sto „Deponije u Srbiji – uzrok ili rešenje problema“

U Beogradu je 3. jula 2014. godine održan okrugli sto pod nazivom „DEPONIJE U SRBIJI – uzrok ili rešenje problema“, u čijem radu je učestvovao i predstavnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Skup je organizovan zbog velikog interesovanja učesnika šest javnih debata na temu „Upravljanje industrijskim i komunalnim otpadom“, koje su održane u periodu od 17.12.2013. do 05.6.2014. godine.

Okrugli sto organizovao je Centralno evropski forum za razvoj - CEDEF (Central European Development Forum) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije - PKS, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva rudarstva i energetike, Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda i Agencije za zaštitu životne sredine RS.

U okviru okruglog stola tematska izlaganja održali su:

1. Radmila Šarović, načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine;

2. Branislav Blažić, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine, Narodna skupština RS;

3. Ljiljana Đorđević, Agencija za zaštitu životne sredine RS;

4. Marko Popović, Mr. Sc. tech., Naue Opticus;

5. Lazar Krnjeta, predsednik Izvršnog odbora KOMDEL;

6. Andrea Kikić, direktor, Reginalna deponija Subotica);

7. Nedeljko Milosavljević, direktor, JKP „Duboko“ Užice;

8. Radomir Stevanović, direktor, Regionalni centar za upravljanje otpadom Eko–Tamnava;

9. Srđan Kličković, direktor JKP Regionalna deponija Srem-Mačva“ i

10. Siniša Mitrović, savetnik predsednika, Privredna komora Srbije.

U toku izlaganja navedenih stručnjaka bilo je reči o radu Ministarstva u izradi određenih zakona i podzakonskih akata vezanih za oblast upravljanja otpadom, potrebi analize i revizije broja planiranih regionalnih deponija, dosadašnjem radu i trenutnom stanju na izgradnji regionalnih deponija, katastru postojećih opštinskih i divljih deponija, finansijskim problemima pri realizaciji odgovarajućih faza u izradi projektne dokumentacije za deponije, izgradnji i eksploataciji regionalnih deponija, nedostatku utvrđenog sistema za realizaciju projekata i projektno-tehničke dokumentacije za regionalne deponije, potrebi izrade dokumentacije za zatvaranje i rekultivaciju sadašnjih opštinskih deponija, primeni i karakteristikama geosintetičkih materijala na deponijama, itd. Takođe, prikazani su i problemi i prednosti pri planiranju i izgradnji pojedinih regionalnih deponija, transfer stanica i reciklažnih dvorišta odnosno reciklažnih mesta. Izneto je i da je za sada veoma mali procenat izdvojenih sirovina za reciklažu (svega oko 2,5%), te da je to neophodno povećati kako bi se smanjile količine koje se trajno odlažu na deponiju, a time bi se umanjila potreba za uvozom otpadnog stakla, PET ambalaže, papira, gume i sl. Ukazano je i na potrebu planiranja i izgradnje termo objekata koji bi takođe drastično umanjili količine koje se trajno odlažu na deponije.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.