Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

NA MANIFESTACIJI „SV. JOVAN BILJOBER“

U oči dana rođenja Svetog Jovana, u Sokobanji se svake godine održava susret „Sveti Jovan Biljober“, koji okuplja mnoge poštovaoce prirode, umetnike i sakupljače bilja. Manifestacija traje četiri dana u periodu od 4. do 07. jula, u organizaciji preduzeća za preradu bilja „Adonis“ Sokobanja.

U okviru dvadesete manifestacije „Sv. Jovan Biljober“, koja ima za svrhu upoznavanje šire javnosti o lekovitim biljkama koje rastu na Rtnju i okolini, Zavod je prisustvovao prvom danu izlaska na teren biljobera. Ovom prilikom predstavnici Zavoda Berislava Ilić i mr Verica Stojanović su upoznali berače sa zakonskim i podzakonskim aktima kojima je regulisan promet delovima lekovitih biljaka, njihovo sakupljanje na prirodnim staništima, kao i konkretnim načinima upotrebe. Ujedno, ovo je bila prilika da se berači upoznaju i sa merama zaštite i metodama monitoringa vrsta u okviru procene stanja populacija biljnih vrsta koje su pod kontrolom prometa. U tom cilju predstavljeno je izdanje Zavoda „Priručnik za sakupljanje zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva“, u kome su dati zakonski akti, kao i opis vrsta koje su pod kontrolom korišćenja.

Sastavni deo manifestacije je i obuka berača. Ove godine obuku je prošlo 60 berača, koji su imali priliku da odlaskom na teren u blizini sela Skrobnica zajedno sa vodičima i stručnjacima Zavoda učestvuju u determinisanju biljnih uzoraka.

Svojim učešćem Zavod je pružio podršku organizaciji ovog tradicionalnog susreta, koji doprinosi upoznavanju javnosti sa problemima i opasnostima koje su moguće kod nekontrolisanog branja pojedinih vrsta lekovitog bilja.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.