Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

DEČJI NAUČNI KAMP U VIMINACIJUMU

Zavod za zaštitu prirode Srbije učestvovao je u realizaciji Dečjeg naučnog kampa u Viminacijumu, koji je održan u periodu 12-13. jun u organizaciji Centra za promociju nauke.

Dečji naučni kamp održan je u cilju približavanja deci različitih nauka (arheologija, paleontologija, fizika, hemija, biologija i astronomija) kroz interaktivno učešće u eksperimetnima, i time na zanimljiv način razvijanja kod dece znatiželje i kreativnosti. Program kampa se realizuje raznovrsnim metodama i sadržajima, kao što su radionice, izleti i mini eksperimenti na arheološkim lokalitetima.

Sadržaj kampa realizovan je u Viminacijumu, budući da je jedinstven prostor kulturno-istorijskog nasleđa, kao i geonasleđa, koji pruža deci mogućnost da upoznaju prirodne i kulturne vrednosti ovog kraja Srbije.

Budući da se Kamp organizuje po pravilima organizovanja letnjih edukativnih škola na evropskom nivou u pogledu sadržaja i organizacije, Zavod za zaštitu prirode Srbije je pozvan da, kao stručna ustanova koja se bavi očuvanjem, zaštitom i promocijom nacionalne prirodne baštine, realizuje prvog dana Kampa program na temu „Zaštita paleontološkog lokaliteta na Viminacijumu“.

Ovom prilikom, za decu koja su pokazala talenat za nauku i time stekla pravo da učestvuju na kampu, stručnjaci Zavoda održali su program koji se sastojao iz:

- predavanja na temu „Zaštita paleontoloških nalazišta kroz zaštitu prirode“ i radionice o mamutima koje je održao dr Dušan Mijović,

- tematske igre memorije i kviz asocijacija na temu ledeno doba u realizaciji Nataše Panić i

- obilaska paleontoloških i arheoloških lokaliteta sa vodičem iz muzeja „Viminacijum“ i predstavnicima Zavoda.

Za realizaciju radionica u Zavodu su osmišljene i izrađene namenske karte sa motivima ledenog doba i mamuta. Deca koja su učestvovala u radu kampa (14-oro dece uzrasta od 8 do 14 godina) dobili su poster Geonasleđe Srbije i publikaciju Nacionalni parkovi Srbije.

Centar za promociju nauke, zbog velikog interesovanja za ovaj Program, realizovaće Kamp i u periodu od 24-25. jula.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.