Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Priprema projekta za sprečavanje degradacije zemljišta

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Agencije za zaštitu životne sredine i programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, 17. jula 2014. godine u Beogradu održan je sastanak povodom pripreme Projekta „Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritisaka na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta“.

U radu sastanka, kome su prisustvovali državni zvaničnici, predstavnici javnih i naučnih ustanova, međunarodnih i nevladinih organizacija radi razmene informacija o završenim i tekućim projektima koji imaju za temu zemljište, Zavod za zaštitu prirode Srbije predstavljala je Marija Trikić, pomoćnik direktora za Sektor zaštite prirode.

Sastanak je otvorila državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Stana Božović, a o projektu su govorili direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, projekt menadžer Pjer Karlo Sandei (UNEP), Vladica Božić (Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine) i Dragana Vidojević (Agencija za zaštitu životne sredine).

Osnov za izradu projekta su do sada identifikovane 384 lokacije koje predstavljaju tzv. crne tačke u smislu kontaminacije i potencijalne kontaminacije zemljišta, koje je indentifikovala Agencija za zaštitu životne sredine, uz konstataciju da su zagađenja posledica, u najvećoj meri odlaganja otpada, vađenja i proizvodnje nafte i industrijske i komercijalne aktivnosti.

Cilj projekta je smanjenje gubitka zemljišta i posledica štetnih efekata usled raznih aktivnosti i zagađenja, odnosno povećanje produktivnosti zemljišta. Dugoročni efekti realizacije projekta očekuju se na polju pozitivnih uticaja kroz smanjenje pritiska na prirodu, sanaciju i unapređenje „crnih tačaka“ degradiranog zemljišta, sprečavanje gubitka zemljišta i dr.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.