Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Za promociju Košutnjaka kao zaštićenog prirodnog dobra

Stručnjaci Zavoda, na poziv urednice emisije RTS-a „Trag u prostoru“ Milice Barjaktarević Kilibarde, učestvovali su 26. jula u snimanju reportaže o Spomeniku prirode „Košutnjak“.

Reportažom o Košutnjaku biće prikazane prirodne karakteristike i vrednost kulturno-istorijskog nasleđa ovog prostora. Šuma Košutnjak je područje u kojem je ucrtan pečat srpske istorije i burna geološka prošlost Beograda. Zajedno, ove karakteristike čine Spomenik prirode „Šuma Košutnjak“ jednim od najvećih vrednosti Beograda.

Snimanjem reportaže o Košutnjaku kao Spomeniku prirode u okviru serijala RTS „Trag u prostoru“, otvorena je mogućnost da se najširem krugu javnosti predstavi značaj zaštite šume Košutnjak za životnu sredinu grada, budući da svojim postojanjem u gradskom tkivu utiče na mezo-klimu grada, služi kao rezervoar svežeg vazduha, ublažava klimatske i druge ekstreme, predstavlja izuzetan edukativni centar na otvorenom s aspekta različitih prirodnih nauka, a istovremeno je i jedan od najvećih rekreativnih prostora na teritoriji grada.

Tim povodom priloge za emisiju su snimili stručni saradnici Zavoda Biljana Krsteski, koja je ukazala na karakteristike šumske vegetacije i koncept zaštite spomenika prirode, Vladan Bjedov, koji je dao prikaz promena u životinjskom carstvu Košutnjaka kroz istorijsku perspektivu i Erna Šehovac, koja je istakla da stene Košutnjaka predstavljaju učionicu na otvorenom o geološkoj istoriji Beograda.

Podršku snimanju reportaže pružilo je i JP „Srbijašume“, upravljač prirodnim dobrom Spomenik prirode „Šuma Košutnjak“.

Reportažu o Spomeniku prirode „Šuma Košutnjak“, gledaoci će moći da pogledaju na programu RTS-a početkom septembra u okviru serijala „Trag u prostoru“.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.