Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Zemunski lesni profil – turistički potencijal Beograda

Ekološko društvo Zemun, upravljač zaštićenog područja „Zemunski lesni profil“ u subotu, 23. avgusta organizovalo je prvu od tri planirane obrazovne radionice posvećene ovom prirodnom dobru, jednom od najnovijih na listi zaštićenih područja Beograda. Radionica je realizovana uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

Dr Srđan Belij geomorfolog iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, i Ljiljana Marjanović iz „Ekološkog društva Zemun“ upoznali su učesnike radionice sa karakteristikama lesnih naslaga u ovom delu Srbije, turističkim potencijalima ovakvih područja, kao i izazovima njihove zaštite.

Grad Beograd je na osnovu studija zaštite koje je izradio Zavod doneo rešenja kojima su proglašeni „Zemunski lesni profil“ i „Lesni profil Kapela u Batajnici“ za zaštićena područja, odnosno za spomenike prirode čije je upravljanje povereno udruženju „Ekološki pokret Zemun“. Pored različitih mera zaštite koje primenjuje upravljač kako bi se očuvale i unapredile prirodne vrednosti područja, jednako su značajne aktivnosti na njihovom predstavljanju u javnosti, odnosno razvijanju svesti naših sugrađana o značaju očuvanja lesnih profila na teritoriji opštine Zemun. Održana radionica jedna je u nizu akcija koje planira upravljač kako bi se građani uključivali i doprinosili njihovoj zaštiti.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.