Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Zaštićen platan na Žitnom trgu u Velikom Gradištu

Jedan od novih na listi zaštićenih područja je i Spomenik prirode „Platan na Žitnom trgu“ u Velikom Gradištu, koje je stavljen pod zaštitu Odlukom skupštine opštine Veliko Gradište, na predlog Zavoda koji je izradio studiju kao stručno-dokumentacionu osnovu za zaštitu.

Javorisni platan – Platanus acerifolia Wild. (P.Hybrida Brot.) pripada rodu platana, i u Evropi je najčešće gajena vrsta platana. Na centralnom trgu u Velikom Gradištu, u neposrednoj blizini Dunava, ovo sađeno stablo je imalo povoljne uslove da se razvije u jedno od impozantnih i očuvanih primeraka svoje vrste.

Spomenik prirode „Javorisni platan na Žitnom trgu“ je drvo izuzetnih dimenzija, visine od 17,50 metara, prečnika krošnje 29,60 metara i obimom debla (na 1,30 m) od 4,10 metara. Prema predanju, staro je oko 120 godina. Zahvaljujući svojoj visini, pravilnom habitusu i širokoj krošnji, izuzetan je primerak svoej vrste ne samo na području Velikog Gradišta. Pored prirodnih odlika, ovaj spomenik prirode u kulturnoistorijskom kontekstu dodatno dobija na značaju i vrednosti. Nalazi se na glavnom gradskom trgu u centru Grada, u blizini Gradskog parka. Trg zovu još i Žitni trg, jer se tu nekada merilo žito, roba za izvoz u Beč i Peštu. Danas je ovaj prostor proglašen za nepokretno kulturno dobro, Prostorno kulturno-istorijsku celinu. Po prestanku trgovine žitom, Trg je i dalje zadržao svoj značaj kao centar zbivanja u Gradu, a platan i danas svojim raskošnim zelenilom dočarava slikovitost podunavskog grada.

Spomenik prirode je poveren na upravljanje Javnom preduzeću „Direkcija za izgradnju opštine Veliko Gradište“.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.