Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Još jedno stablo u Beogradu u postupku zaštite

Zavod je izradio studiju kao osnovu zaštite novog spomenika prirode na beogradskoj opštini Zvezdara, u ulici Mije Kovačevića br. 4, pod nazivom „Hrast u krugu JKP Gradska čistoća“. U pitanju je hrast lužnjak (Quercus robur L.; Syn. Q.pedunculata Ehrh.), sađeni primerak naše najvrednije lišćarske vrste.

Procenjeno je da je ovo stablo, prema dostupnim podacima i osnovnim karakteristikama, staro oko osamdeset godina. Zapaženih dendrometrijskih vrednosti i dobrog zdravstvenog stanja i vitalnosti, hrast lužnjak predstavlja naročito vredni primerak dendroflore parka u krugu komunalnog preduzeća na opštini Zvezdara. Visine od 19 metara, raskošne krošnje i pravilnog habitusa, tipičan je predstavnik svoje, najvrednije lišćarske vrste kod nas.

Svojim prirodnim vrednostima i karakteristikama, zaštićeno stablo hrasta u dvorištu javnog preduzeća „Gradska čistoća“ obogaćuje ukupni zeleni fond Grada, a ujedno je i deo kulturno-istorijskog nasleđa prestonice. U dvorištu gde je građena Gradska čistoća tridesetih godina prošlog veka, zasađen je i hrast lužnjak. Po obnovi koja je usledila nakon Drugog svetskog rata, kaldrma kojom je bilo popločano dvorište zamenjena je sa asfaltnim trotoarima, i uređen park gde su se sadila stabla dovožena sa Maljena i Povlena. Među njima, hrast lužnjak i danas dominira i oplemenjuje ovaj prostor. Svojim razvijenim granama i bogatim zelenilom pruža ugodan ambijent i u letnjim mesecima prijatnu hladovinu zaposlenima Gradske čistoće, koji su se založili za zaštitu stabla.

Na osnovu studije zaštite Zavoda, pokrenut je postupak njegove zaštite kao spomenika prirode botaničkog karaktera i zaštićeno područje lokalnog značaja.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.