Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Podržite kampanju povodom 50 godina Crvene liste ugroženih vrsta IUCN

Najveća svetska organizacija za zaštitu prirode, Međunarodna unija za zaštitu prirode (International Union for Conservation of Nature) - IUCN pokrenula je kampanju Red List 50 povodom pedeset godina od kako je ustanovljena Crvena lista ugroženih vrsta.

U svom saopštenju ova organizacija ističe da je u proteklih pet decenija Crvena lista postala globalni autoritet za status zaštite divljih vrsta. Ona nije samo spisak divljih vrsta i njihovog statusa, već moćno sredstvo za pokretanje akcija u zaštiti prirode. Pruža informacije o veličini populacije, trendu, arealu rasprostranjenja i staništu ugrožene divlje vrste. Ne zadovoljavajući se postignutim za pola veka, IUCN planira proširenje Crvene liste, odnosno procenu statusa sa sadašnjih 71.576, na najmanje 160.000 vrsta do 2020. godine. Ovo će omogućiti kompletniji „Barometar života“, odnosno mudrije odlučivanje kada je u pitanju zaštita divljih vrsta i planiranje akcija na terenu.

IUCN povodom proteklih pola veka Liste pokreće kampanju Crvena lista 50, kako bi obeležio jubilej, a ujedno podstakao brojne članove i zainteresovane širom sveta da pomognu da se njihov rad nastavi i ostvari postavljeni cilj. Tim povodom, posetite veb-sajt kampanje i potpišite poziv na podršku Crvene liste IUCN, na

http://50.iucnredlist.org/.

www.facebook.com/iucn.red.list

@amazingspecies

www.iucnredlist.org

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.