Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

„META trip“ u zaštićenim područjima Srbije

Stručnjaci iz Mađarske i Austrije, učesnici 22. Meta tripa, od 23. do 29. avgusta 2014. obišli su neka od zaštićena područja Srbije i staništa značajna sa aspekta zaštite prirode zajedno sa stručnjacima Zavoda i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Ovaj obilazak realizovan je u okviru saradnje sa Institutom za ekologiju i botaniku iz Vakratota iz Mađarske, i uz podršku i pomoć na terenu JP „Srbijašume“ i JP „Vojvodinašume“ i Sergeja Ivanova iz organizacije „Natura Balkanika“.

Tokom prva tri dana boravka, grupa stručnjaka iz inostranstva koja je uključivala botaničare, šumare, geologe i geomorfologe, u pratnji predstavnika Pokrajinskog Zavoda obišla je reprezentativne lokalitete na području Vojvodine (Rimski šanac, SRP „Deliblatska peščara“, poplavne livade kod Idvora, PIO „Karaš-Nera“ i dr). Zajedno sa stručnim timom iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, učesnici Meta tripa obišli su zatim najveće slatinsko polje jugoistočne Srbije, Spomenik prirode „Lalinačka slatina“, gde su se susreli sa biljnim vrstama karakterističnim samo za slatine južno od Save i Dunava (Allium guttatum ssp. dalmaticum, Molineriella minuta, Camphorosma monspeliaca, Stachys milanii). Drugi i treći dan stručne ekskurzije bili su posvećeni obilasku područja Parka prirode „Stara planina“. Za samo par sati osvojen je najviši vrh istočne Srbije, Midžor (2169 m). Prilikom uspona na Midžor posetioci su se upoznali sa biljnim endemima Stare planine i Srbije (Allium varinatum, Cerastium alpinum, Anemone narcissiflora, Rorippa lippizensis, Myosotis alpestris).

Poslednji dan boravka u Srbiji učesnici su proveli na jednom od staništa srpske ramonde (Ramonda serbica) u Specijalnom rezervatu prirode „Jelašnička klisura“, gde su razmenili iskustva stečena tokom stručne ekskurzije i time zaključili 22. „META trip“.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.