Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Sastanak sa australijskim ministrom za životnu sredinu Greg Hantom i ministrom za kulturu Ivanom Tasovcem

U Ministarstvu kulture i informisanja upriličen je sastanak na ministarskom nivou delegacija Srbije i Australije nakon jedanaest godina. Australijsku delegaciju predvodili su ministar za životnu sredinu Greg Hant, ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini, ambasador Australije pri UNESKO-u Džordž Mina i dr. Delegaciju Srbije, pored ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, činili su ambasador Srbije pri UNESKO-u Mira Nikolić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić i drugi.

Centralna tema bili su aspekti članstva Srbije u Komitetu za zaštitu svetske baštine UNESKO-a, kroz vizuru problema zaštite Velikog australijskog koralnog grebena i problema zaštite kulturnog i istorijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Razmatrani su i oblici moguće saradnje u oblasti kulture između Australije i Srbije.

Direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Aleksandar Dragišić istakao je važnost Velikog australijskog grebena za celu planetu, kao i da se Australija nalazi u fokusu zaštite prirode zbog izuzetnog doprinosa uspostavljanju sistema zaštite prirode, ali i ostvarenih dometa u navedenom polju. Pomoćnik direktora, dr Mario Lukinović, koji je bio učesnik poslednjeg zasedanja Komiteta UNESKO-a, istakao je ličnu impresiju u odnosu na ekspresan odgovor Vlade Australije, koja se mobilisala u izvršavanju preporuka Komiteta UNESKO-a.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.