Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održana radionica u Ulcinju „Ka poboljšanom planiranju u zaštiti prirode u jugoistočnoj Evropi“

U Ulcinju, Crna Gora, 17. i 18. septembra 2014. godine održana je radionica međunarodnog karaktera koja se realizuje u okviru projekta „Ka poboljšanom planiranju u zaštiti prirode u jugoistočnoj Evropi“.

U radu ovog skupa kojeg je organizovala Međunarodna unija za zaštitu prirode - IUCN, pored domaćina Crne Gore, učestvovali su i predstavnici zemalja iz regiona: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije.

Sveobuhvatni cilj Projekta u okviru kojeg je održana ova radionica je obezbeđenje dugoročne strategije za strateško planiranje u zaštiti prirode na zapadnom Balkanu kroz stvaranje mreže institucija nadležnih za zaštitu prirode i podrške u razvoju nacionalnih akata o proglašenju zaštite.

U okviru realizacije planiranog programa radionice, učesnici su utvrdili okvir za unapređenje kapaciteta za različite segmente, kao što je zakonodavni akspekt, zaštita divljih vrsta, uspostavljanje zaštite i upravljanje zaštićenim područjima, održivo korišćenje prirodnih resursa, promocija i učešće javnosti, jačanje svesti javnosti, itd.

Za učesnike skupa organizovan je stručni obilazak prvog privatnog Parka prirode u Crnoj Gori „Ulcinjske solane“, koje je svetski značajno stanište ptica (IBA područje).

U ime Zavoda za zaštitu prirode Srbije, u radu ove međunarodne radionice učestvovala je pomoćnik direktora Marija Trikić.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.