Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Proglašeni najlepši balkoni Doma penzionera „Bežanijska kosa“

U okviru akcije izbora za Najlepši balkon u Domu penzionera „Bežanijska kosa“ u kojoj već tradicionalno učestvuje i podržava je Zavod za zaštitu prirode Srbije, 26. septembra upriličeno je svečano proglašenje pobednika. Ove godine, za najlepše balkone nagrađeni su Ružica Rosandić u kategoriji objekta A, i Bojović Tomislav i Bogojević Maksim u kategoriji objekta B Doma.

Proglašeno je ukupno deset dobitnika, koji su osvojili po tri prva mesta i po dve specijalne nagrade u dve kategorije, za objekte A i B Doma. Dimitrijević Srđan, pomoćnik direktora Ustanove gerontološki centar Beograd čestitao je pobednicima akcije, uz želju da i dalje sa jednakim entuzijazmom i zalaganjem unapređuju zajednički prostor.

Prisutni predstavnici Zavoda, Dejana Lukić, šef Odseka za predeone vrednosti i Maja Radosavljević, član žirija, uručili su pobednicima vredna izdanja Zavoda, ali i svim učesnicima akcije poster Zavoda „Egzote u Srbiji“. Član žirija, Mirjana Laušević, dipl. inž. pejzažne arhitekture, istakla je čestitajući pobednicima da je bavljenje i uzgajanje cveća i biljaka dragoceno ne samo za oplemenjivanje prostora, već i za negovanje zdravlja ljudi.

Ovom prilikom, Mimica Džaković, organizator kulturno-zabavnih aktivnosti u Domu, dodelila je posebno priznanje Zorici Ćorković, stanarki Doma koja je ove godine u akciji „Cvetna aleja Zemuna 2014“ osvojila prvu nagradu za najlepši balkon Zemuna 2014, a u takmičenju „Za zeleniji Beograd“ drugo mesto, ali je i svojom ljubavlju, voljom i zalaganjem, doprinela da kod svojih sustanara u Domu probudi istu želju da svoj prostor oplemene raznobojnošću i raznovrsnošću mini-bašta na balkonima.

Negovanje zelenih bašta u gradu je izraz potrebe modernog čoveka da živi u prirodnom okruženju. To se pokazalo i u akciji za najlepše mini-bašte Doma penzionera, gde se više nego ikada, osetio duh prirode. Pored vrsta koje obično krase balkone Doma „Bežanijska kosa“, ove godine njegovi stanari sadili su i autohtone vrste, lekovito bilje, pa su se među raznobojnim muškatlama našli i smilje, neven, ruzmarin, bosiljak, nevestin venac, tamnjanika...

Bila je to prilika za podsećanje da, uprkos bremenu kojeg donose godine, bavljenje u prirodi i posvećenost prirodi unapređuje kvalitet življenja, a zelene oaze koje stanari neguju u svom okruženju čine značajan faktor lepšeg, dužeg i zdravijeg života.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.