Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Obavljeno terensko istraživanje planine Stolovi

Stručni tim Zavoda je od 22. do 26. septembra obavio terenska istraživanja na širem prostoru planine Stolovi, u cilju stavljanja ovog područja pod zaštitu, a u skladu sa Programom zaštite prirodnih dobara za 2014. godinu.

Uprkos nepovoljnom vremenu, gde su kiša, magla, pa čak i kratkotrajna susnežica pratili stručnjake Zavoda, ekipa je obišla glavni greben područja, zatim vertikalni profil planiskog masiva prema reci Ibar, i prolazila manje pristupačan, negde čak i potpuno neprohodan teren. Spuštanje planinarskom stazom koja sa grebena izlazi u dolinu Ibra kod srednjevekovne utvrde Maglič, kroz klisuru reke Magleštice, a zatim narednog dana preko poprečnih planinskih grebena ka lokalitetu „Dobre strane“, bio je pravi izazov i za iskusne terence kao što je ekipa Zavoda. Poslednjeg dana terena obavljena su istraživanja nižih delova Stolova na severnoj strani, u delu sliva Žičke reke.

Obavljeno terensko istraživanje jedno je od planiranih u postupku valorizacije područja planine Stolovi koje se predlaže za zakonsku zaštitu.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.