Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Treća međunarodna konferencija „Parkovi Dinarskog luka“

U Nacionalnom parku „Brioni“, od 7. do 9. oktobra održava se treća međunarodna konferencija Parkovi Dinarskog luka u organizaciji Svetskog fonda za prirodu - WWF, posvećena održivom turizmu i njegovoj primeni u zaštićenim područjima. Ova glavna tema okuplja preko 150 predstavnika zaštićenih područja iz mreže „Parkova Dinarskog luka“, koji će tokom tri dana konferencije imati prilike za razmatranje potencijala i izazova održivog turizma u kontekstu zaštite prirode, kao i za razmenu iskustava i međusobno povezivanje. Kao posebna tema na konferenciji je i uspostavljanje asocijacije Parkovi Dinaridi, čije osnivanje je dogovoreno na prethodnoj konferenciji održanoj u Budvi, Crna Gora.

Inicijativa Parkovi Dinarskog luka odnosi se na prostor koji uključuje zaštićena područja izuzetnih prirodnih vrednost, visoke biološke raznovrsnosti i očuvanih resursa. U Srbiji, u ovu inicijativu uključeni su nacionalni parkovi Fruška gora“, „Đerdap“, „Tara“ i „Kopaonik“, i zaštićena područja „Stara planina“, „Golija“, „Vlasina“, „Šargan – Mokra Gora“, „Sićevačka klisura“, „Ovčarsko-kablarska klisura“, „Uvac“, „Gornje Podunavlje“, „Stari Begej - Carska bara“, „Zasavica“ i „Đavolja varoš“.

U radu konferencije učestvuju, u ime Zavoda, direktor Aleksandar Dragišić, pomoćnik direktora Goran Sekulić i stručni saradnik Milivoje Krvavac.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.